ВАСКРС ЈЕ НОВО РАЂАЊЕ ЧОВЕКА: Извод из празничне посланице архијереја Српске цркве

СПЦ

01. 05. 2021. у 08:30

Наше мисли и молитве лете ка свима болеснима, а нарочито ка инфициранима вирусом ковид 19, као и свим лекарима

ВАСКРС ЈЕ НОВО РАЂАЊЕ ЧОВЕКА: Извод из празничне посланице архијереја Српске цркве

Зграда Патријаршије / Фото Н. Фифић

Дођите на нови род Винограда,

на побожно весеље,

посебан је дан Васкрсења;

уђимо у заједницу

Царства Христова,

појући му као Богу у векове!

Овим речима, драга браћо и сестре, славећи Васкрсење Христово, Црква нас позива и сабира на побожно пасхално весеље, весеље које превазилази и надмашује сва наша овоземаљска весеља. Побожно весеље које нам Господ уготови јесте радост вечног Живота, вечне победе добра над злом и пораза демона. Предивни Јован Златоуст у празничном усхићењу кличе: "Нека се (данас) нико не боји смрти, јер нас ослободи Спасова смрт: угаси је онај кога је она држала, заплени ад онај који сиђе у ад, горак постаде ад примивши тело његово."

Суштина овог нашег побожног васкршњег весеља јесте сам васкрсли Исус Христос који себе самог даје као "нови род винограда" да га пијемо. У великој и божанској тајни тела и крви његове он нам говори: "Узмите, једите, ово је тело моје...", а затим: "Пијте, ово је крв моја Новога завета..." Господ не успоставља Нови завет на неким обредима и религијским ритуалима већ га установљава на себи самом кроз вечно давање себе као божанског јела и пића. Нашу тугу Великог петка и Велике суботе, док смо пратили Христа Господа од Гетсиманије до Голготе, Господ одједном измени и уведе нас у васкршњу радост. То је, као што каже црквени песник, посебан дан! То је дан Васкрсења.

То је, браћо и сестре, највећи догађај у историји видљивог и невидљивог света. Непоновљиви догађај. Васкрс је ново стварање, а за човека ново рађање. Не допустимо да нам празник Васкрсења Христова буде празник обичаја, као што често чујемо, већ празник новог живота, нове наде, нове твари.

Ово је ново весеље којим се побожно веселимо сви ми који кличемо: Христос васкрсе! Али, исто тако се радују са нама и сви остали хришћани, и сви који доживљавају Божју доброту, и сва творевина Божја. Позивамо вас, драга децо духовна, на радост Васкрсења како бисмо одагнали од себе тугу нашег живота, тугу која нас је, ево више од годину дана, притисла, тугу која се уселила у сваку пору нашег живота, тугу која је многе куће затворила. Устанимо, и веселимо се, и победоносно кличимо једни другима: Христос васкрсе!

Поздрављамо све вас, драга децо духовна, који живите широм света, вас који сте далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих. Знајте да ваша Светосавска црква непрестано брине о вама као нераскидивим деловима нашег народа и живим удовима тела наше Цркве. Остављамо вам завет да чувате и јачате најпре наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство.

Данас се посебно молитвено сећамо наше напаћене браће и сестара на Косову и Метохији. Њих посебно поздрављамо и охрабрујемо да буду чврсти и постојани у вери, нади и љубави. Распети и васкрсли Христос Господ са вама је, драга децо духовна, синови и кћери Косова и Метохије. Са вама је и сав српски народ, са вама су сви православни народи света, са вама су сви правдољубиви и истинољубиви људи.

Све верујуће синове и кћери поносне Црне Горе такође поздрављамо са Христос васкрсе! Њима се посебно обраћамо: са вама су наша љубав и наше молитве, драга децо духовна, јер сте ви у посебним неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама. Нека вам, као и досад, васкрсли Господ Христос буде непоколебиви темељ ваше вере, вашег јединства и заједништва са свом вашом браћом и сестрама како у Црној Гори тако и у Србији и широм света. Молитве и благослови великих угодника Божјих, светитеља и чудотвораца Василија Острошког, Петра Цетињског и свих светих нека вас прате и буду са вама у свим вашим борбама.

Срдачно поздрављамо нашу браћу и сестре у Републици Српској и Босни и Херцеговини, у Хрватској, Словенији и Северној Македонији. Не сумњамо да ћете ви, драга децо духовна, са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним суседима.

Наше мисли и молитве лете свих ових дана ка свима болеснима, а нарочито ка инфициранима вирусом ковид 19, као и ка свим лекарима и медицинском особљу, који се самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу оболеле од короне и других болести. Браћо и сестре, све народе света, од истока до запада, и од севера до југа, задесила је ова опака и опасна болест изазвана невидљивим вирусом. Молимо се за оздрављење свих оболелих, као и за покој душа свих упокојених. Поштујући препоруке медицине, сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)