ОД ДЕПРЕСИЈЕ ДО МАЛАКСАЛОСТИ: Постковид синдром није шала, држава има план да помогне грађанима

Танјуг

29. 04. 2021. у 19:21

ОДРЕЂЕНИ број пацијената након прележане короне има дужи опоравак, не само плућа, већ и осталих органа, а код неких се чак јавља и депресија, зато имамо у плану да реорганизујемо нашу здравствену службу како би се посветила пажња пацијентима који имају такве проблеме, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

ОД ДЕПРЕСИЈЕ ДО МАЛАКСАЛОСТИ: Постковид синдром није шала, држава има план да помогне грађанима

Фото: Д. Миловановић

Министар је тако одговорио на питање народне посланице из Савеза војвођанских Мађара Емише Ури да ли држава припрема системски план за пацијенте који су прележали корону, а имају постковид симптоме као што су умор, малаксалост, отежано дисање, замагљеност свести, депресија.

Ури је констатовала да Светска здравствена организација (СЗО) полако припрема план за пацијенте са постковид симптомима, али и да поједине земље у свету полако припремају постковид амбуланте при болницама.

Лончар се сагласио са народном посланицом Ури да поједини пацијенти имају после прележане короне један тежи и дужи опоравак плућа, али и осталих органа као што су срце, бубрези, а код неких се, каже, чак јавља и депресија.

- То је озбиљан проблем за те пацијенте који мисле да ако су ПЦР негативни да су решили проблем и да могу да се врате нормалним активностима без проблема, а заправо тај период опоравка мора да буде постепен - рекао је Лончар.

Он је додао да је министарство опоравак за пацијенте са проблемима плућа након прележане короне већ организовало на клиникама које се баве плућним болестима.

Златибор Лончар

Међутим, истиче, да је реч о великом броју пацијената и да их клинике не могу све збринути, те да ће вероватно део пацијената морати да преузму домови здравља.

- Надам се да ће и због ових постковид симптома грађани схватити колико је корона озбиљна и да ће запамтити податак да више од 98 одсто пацијената у болницама није вакцинисано - рекао је Лончар.

Додао је да је преосталих један до два осто примило прву дозу вакцине, али да су се одмах после прве дозе опустили и заразили.

- Све проблеме можемо да избегнемо ако се вакцинишемо - поручио је Лончар.

Истакао је да ће вакцинација ускоро почети и по малим, средњим и већим предузећима и навео да би ускоро могло да се догоди да фирме неће прихватати боловање од короне онима који се нису вакцинисали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)