ПАРИЗ КАО ИНСПИРЦИЈА СРПСКИМ УМЕТНИЦИМА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ФОТО)

Ј. С.

28. 04. 2021. у 19:11

ПРЕДАВАЊЕ др Александре Колаковић на тему „Српски уметници и Париз у доба la belle époque" може се погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ПАРИЗ КАО ИНСПИРЦИЈА СРПСКИМ УМЕТНИЦИМА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ФОТО)

Фото: КЦНС

Париз је одвајкада био славан као стециште виртуоза из свих сфера уметности – сликара, вајара, музичара, писаца... Надалеко познат као место усавршавања, Париз је послужио и као инспирација и место где су се у уметнички живот уносиле нове идеје. 

Везе Срба с француским уметницима постојале су у периоду 19. века, а неретко су српски владари и српски грађани из виших и богатијих слојева друштва користили услуге француских уметника или куповали њихова дела.

Бројни српски уметници одлазили су у ову европску престоницу захваћену отменим артизмом la belle époque. Српски вајар Ђорђе Јовановић, сликари Милан Миловановић и Бранко Поповић, сликарка Надежда Петровић – само су нека од имена која су након усавршавања у Паризу трајно променила српску историју уметности. Утицај француске архитектуре примењен је на декорацији палате Београдске задруге и на монументалном здању Српске краљевске академије.

- Највећи утицај имали су уметници и архитекте који су својом делима утицали на прихватање француског културног модела у српском друштву – истакла је Колаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)