УКОЛИКО НЕМАТЕ АНТИТЕЛА ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ: Струка објашњава - Да ли је то прави одраз вашег имунитета и да ли треба поново да се вакцинишете?

Новости онлајн

28. 04. 2021. у 18:52

ПРОВЕРАВАЊЕ количине антитела у организму првобитно је било мерило колико је особа заштићена од корона вируса.

УКОЛИКО НЕМАТЕ АНТИТЕЛА ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ: Струка објашњава - Да ли је то прави одраз вашег имунитета и да ли треба поново да се вакцинишете?

Фото: С.М.

Међутим, ово становиште се променило када су код неких особа и након вакцинисања јединице антитела изостале, па је међу становништвом завладао страх и недоумица - да ли то значи ако нема антитела да нема ни заштите?

Све вакцине доступне на начем тржишту пружају заштиту, међутим, показало се да се и након препоручене две дозе, код неких особа број антитела није повећан. Ова појава не треба да плаши тврде наши стручњаци јер мерење антитела није једини начин којим се утврђује нивио заштите од вируса корона.

Значај серолошких тестирања

Имунски систем је током еволуције развијен у циљу заштите организма од најразличитијих патогена (бактерија, вируса). У одбрани организма од инфекција, кључну улогу имају антитела која спречавају да патоген уђе у ћелије домаћина и олакшавају његово уништавање.

Када се организам избори са инфекцијом, одређена врста антитела остаје у крви дуго времена, како би заштитила организам од исте инфекције у наредном периоду живота.

На почетку борбе са инфекцијом организам производи ИгМ антитела (имуноглобулине типа М). Након 7 до 14 дана се појављују ИгГ антитела која ефикасније и брже уклањају инфекцију. И један и други тип антитела налазе се у крви.

ИгГ антитела остају у циркулацији након што се имунски систем избори са патогеном, односно организам постаје имун на поновну инфекцију. Оваква антитела имунски систем производи након сваке природне инфекције и након вакцинације.

Сериолошка тестирања омогућавају детекцију присуства антитела на одређену инфекцију у крви испитиване особе. Резултати ових анализа помажу лекарима да утврде да ли је организам тренутно изложен или је некада био изложен одређеном инфективном патогену.

Развој антитела зависи од тренутног стања организма

Наши стручњаци објашњавају да су брзина стварања антитела, као и количина, директно у вези са стањем организма, односно зависи од имуног одговора.

Др Даница Ћујић с Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) раније је објаснила да се антитела стварају као одговор нашег организма на контакт с микроорганизмима, након прележане инфекције, те да већина особа које су прележале ковид-19, без обзира на клиничку манифестацију и тежину болести, има у својој крви присутна антитела на САРС-ЦоВ-2 вирус. Она је тада истакла да се антитела стварају и вакцинацијом.

- Наш имунски систем се различитим механизмима бори против патогена, а стварање антитела је један од тих механизама. Код особа које нису имунокомпромитоване, односно немају неко хронично обољење или нису на имуносупресивној терапији, антитела се развијају након примљене вакцине, слично као и након прележане болести. Код особа које претходно нису биле у контакту са вирусом, присуство антитела указује да је вакцина била делотворна. Код особа које су претходно прележале ковид-19 ниво антитела након вакцинације је у порасту, слично као и када би ове особе дошле у поновни контакт с вирусом - објашњава др Ћујић.

Која вакцина пружа најбољу заштиту

Примена вакцине има за циљ да покрене наш имунски систем и створи одбрану против патогена, али да не доведе до развоја болести. Антитела се такође развијају и код особа које су асимптоматски прегурале ковид-19, односно биле су инфициране вирусом, али се болест није клинички испољила.

У зависности од дизајна вакцине, имунски одговор се ствара различитом брзином, па је на основу досадашњих искустава примећено да се антитела најраније развијају након примене Фајзер вакцине,

- На покретање имунског одговора такође утичу и индивидуални фактори, односно свака особа реагује на себи својствен начин. Исто се дешава и при контакту с вирусом. Неко оболи, а неко не, неко има благу клиничку слику, а неко захтева болничко лечење. Стога се не може генерализовати када се тачно јављају антитела на одређену вакцину и које су то вредности које би требало да пружају стопостотну заштиту против вируса - објашњава др Даница Ћујић.

Шта се проверава

Оно што све занима после друге дозе јесте да ли су стекли довољан број антитела, а то се најбоље утврђује тестом. Наиме, ИНЕП је развио сопствене ЕЛИСА тестове за одређивање ИгГ и ИгМ антитела према САРС-ЦоВ-2 вирусу и прва је лабораторија у Србији која је увела серолошко тестирање на ковид-19, односно одређивање антитела према САРС-ЦоВ-2 вирусу. На тржишту се налази велики број тестова, који се разликују пре свега по томе на које протеине вируса се детектују антитела и на који се изражавају резултати.

- Када желимо да проверимо да ли су се након примљене вакцине развила антитела, треба имати у виду која вакцина је примљена и на основу тога одабрати тест који детектује антитела на онај протеин вируса, на коме је и вакцина заснована. Конкретно, за Фајзерову, Спутњик В и Астра Зенека вакцине потребно је проверавати ИгГ антитела на С протеин, док је за кинеску Синофарм вакцину, базирану на инактивисаном вирусу, могуће одредити ИгГ антитела према С и према Н протеину - објаснила је др Ћујић.

Улога Т-ћелија битан фактор у мерењу заштите

Оно што се током трајања епидемије све време провлачи је важност Т-ћелија, које представљају ћелије имунског система које имају улогу у стварању дуготрајног имунитета.

- Код особа које имају агамаглобулинемију, односно немају могућност синтезе антитела, показано је да могу успешно да се изборе са ковид-19 инфекцијом, што је приписано Т ћелијском одговору. Ове ћелије различитим механизнима доприносе антивирусној заштити, а истраживања која су у току ће нам пружити додатне информације о ефекту вакцине на Т ћелијски одговор и дугорочном заштитном ефекту код ковид-19 - каже др Даница Ћујућ.

Које тестове изабрати

На основу досадашњих резултата, ИНЕПови тестови су се показали довољно осетљивим да детектују и одреде присуство ИгГ антитела у крви, како након прележане ковид-19 инфекције, тако и након примене било које од вакцина које се тренутно дају у Србији. С обзиром на то да је вакцина Астра Зенеца тек однедавно присутна, за ову вакцину се тек очекују резултати.

- Како тренутно не постоји универзални стандард за анти-САРС-Цов-2 ИгГ антитела, резултати различитих тестова се изражавају у различитим јединицама и бесмислено је поредити резултате добијене на различитим местима. Сваки резултат који се сматра позитивним указује да су у крви особе присутна антитела која пружају заштиту против вируса. Када примимо вакцину, нарочито уколико претходно нисмо били у контакту с вирусом, потребно је неко време да се имунски систем покрене и да се створе антитела. Стога се не смемо опустити истог тренутка када примимо вакцину, већ је потребно да се и даље придржавамо мера заштите. На основу досадашњих резултата ИНЕП лабораторије, препорука би била да се антитела одређују две до три недеље након примљене друге дозе вакцине, без обзира на то која вакцина је у питању - рекла је др Даница Ћујић.

Из лабараторије ИНЕПА нису могли да нам кажу по којим мерним јединицама се сматра да особа има довољан број антитела у организму јер како кажу све је индивидуално и зависи од здравственог стања појединца у коју групу ће се сврстати.

Ни из других лабораторија нису могли да нам кажу по ком моделу се рачуна који број антитела подразумева сигурну заштиту, већ наводе да тек након тестирања и тумачења резултата стручног лица, особа добија увид колико заправо има антитела.

Научна студија за праћење ефеката вакцине је у току

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) недавно је рекла да је у плану израда националне студије која ће се бавити праћењем ефеката вакцинације. Овом приликом она је поновила да изостанак антитела не значи да нема имунитета.

- Антитела су потврда да је дошло до покретања имунског одговора. Њих најлакше меримо. Изостанак не значи да нема заштите, јако је важан ћелијски одговор. Изостанак хуморалног не значи и изостанак целуларног одговора - прича др Гњатовић, и додаје да има више од 12.000 мутација коронавируса које су регистроване до сада.

Трећа доза

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) недавно је рекла да је извесно да ће бити потребна трећа доза кинеске вакцине Синофарм.

Међутим, она је овом приликом напоменула да трећу дозу неће морати да приме сви вакцинисани, већ само они код којих је настао блажи одговор или његов изостанак.

Она је рекла да је сада сасвим јасно да ће вакцине новије технологије стварати дугорочнију заштиту, минумум годину дана, и истакла да су све вакцине безбедне, с тим, што, како каже, кинеска касније ствара антитела.

- Синофарм је врло безбедна, класична вакцина, али слабија је мало. Мана вакцине је што касније делује, рекла је Гњатовићева.

Гњатовићева је навела да вакцинација делује да они који немају антитела, у контакту са вирусом јако брзо развију заштиту, и истакла да није потврђено ниједно угрожавајуће дејство након примене вакцине.

- У питању су очекиване реакције, малаксалост, температура, бол на месту убода - објаснила је она.

За оне без имунитета након вакцинисања можда нека нова вакцина

Одређени део вакцинисаних није развио ефикасан имунитет против корона вируса и зато ће бити израђен протокол по којем ће се њима или давати трећа доза цепива или ће можда бити примењена нека нова вакцина, недавно рекла је вирусолог проф. Тања Јовановић, продекан за наставу Медицинског факултета и чланица Кризног штаба гостујући на Радио Београду.

- Вакцине се раде на различитим платформама, биће можда потребно променити антиген који се даје у вакцини, да боље подстакне имунски одговор. Трећа доза би требало да прати мутирање вируса, евентуалне варијанте за које вакцина не би била довољно ефикасна. Као што имамо сезонску епидемију грипа, тако бисмо направили сезонску вакцину која би нас штитила од нових варијанти корона вируса у популацији - објаснила је проф. Јовановић.

Како је додала, трећа доза се не би давала само због тога што неко није развио квалитетан имуни одговор после вакцинације, већ и због нових варијанти вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)