ТИОДОРОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ево када можемо очекивати попуштање мера (ВИДЕО)

Новости онлине

28. 04. 2021. у 16:50 >> 16:58

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу са вирусом корона је завршена, након чега се обратио др Бранислав Тиодоровић.

ТИОДОРОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ево када можемо очекивати попуштање мера (ВИДЕО)

Фото: Принтсцрееен

Заседање је почело у 16 часова у Палати Србија, а главна тема су биле мере за предстојеће празнике.

На почетку обраћања др Тиодоровић је рекао да ће ресторани највероватније бити отворени после 8. маја.

Доктор Тиодоровић је истакао да морамо да избегнемо сценарио какав смо имали раније сваки пут када је било лепо време.

- Желим да се прошетамо са породицама, да прославимо велике празнике, али и да поштујемо мере. Преко 90 одсто пацијената који су сада у ковид болницама су невакцинисани. Овај податак истичемо у први план да би свима било потпуно јасно. Фатално завршавају најчешће невакцинисани - рекао је Тиодоровић.

Он је позвао све да се вакцинишу, и рекао је да ће тренутно у фокусу бити радно активно становништво.

- Изнад 75 година скоро 50 одсто нам је вакцинисано са обе дозе. Тај део старосне популације смо заштитили, јер је он био најчешће болестан. Али слаб нам је одговор у радно активном становништву, пре свега у великим колективима - казао је Тиодоровић.

Епидемиолог је рекао да тренутно не можемо говорити о попуштању мера, и рекао је да се то може очекивати тек када бројке буду биле далеко мање.

- Када то буде било хиљаду новозаражених, или сто, тамо на лето. Иначе, има разлога, ако се буде и даље спуштао број новозаражених, да после 8. маја ублажавамо мере. То значи да ће ресторани, кафићи затвореног типа моћи да раде - казао је Тиодоровић, и позвао угоститељске раднике и музичаре да се вакцинишу.

Епидемиолог је потом истакао да у ковид болницама тренутно има мање пацијената, и да има више отпуста него пријема, али и да су они који су и даље хоспитализовани углавном у озбиљном стању. Он је потом причао и о производњи вакцине "Спутњик В" на Торлаку.

- Што се тиче производње "Спутњика В" на Торлаку то иде добро, и по свим индицијама то ће бити један добар потез, који ће нам омогућити да будемо сигурнији, али и да понудимо својим суседима део те сигурности - казао је Тиодоровић.

Доктор је потом одговорио на питање о проглашењу победе над короном, и казао је да нема никаквог тријумфа док о томе не одлучи Светска здравствена организација.

Тиодоровић је затим говорио и о повластицама за вакцинисане грађане, и рекао је да је то компликовано етичко и правно питање.

- То је питање и онога што устав допушта, и шта закони о људским правима допуштају. А ја нисам правник. Мислим да је најбоље да то усклађујемо са Европом и светом. Рецимо да вакцинисани смеју да иду на утакмице или концерте. Ипак, вероватно то нећемо моћи да применимо у свакој ситуацији. Ако неко из здравствених разлога није примио вакцину, и њему морате обезбедити неке бенефите, наравно уз негативан ПЦР тест. Све то захтева правни и етички приступ - истакао је лекар, и потом говорио о "зеленим картонима", тачније сертификатима који би били издавани вакцинисанима.

- То ће тек стручњаци за ИТ технологије, лекари и правници разматрати. Ми већ имамо урађен тај огледни примерак, али ту има још посла и усаглашавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)