ОВО СУ ТРИ УСЛОВА ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ: Спремају се олакшице за породице са децом - нове промене могуће после 14. маја!

Танјуг

27. 04. 2021. у 09:53

МИНИСТАРСТВО трговине, туризма и телекомуникација саопштило је данас да је до 14. маја Влада Грчке омогућила српским држављанима улазак у Грчку са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата, или потврдом о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре дана уласка у Грчку.

ОВО СУ ТРИ УСЛОВА ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ: Спремају се олакшице за породице са децом - нове промене могуће после 14. маја!

Фото: Депоситпхотос

Када је реч о најмлађима, деца до пет година су ослобођена тестирања, односно не морају да поседују негативан ПЦР тест.

Такође, путници су у обавези да најмање 24 сата пре уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве који могу пронаћи на сајту www.травел.гов.гр и презентују га при уласку у Грчку. У случају породичног путовања, потребно је попунити један ПЛФ формулар за целу породицу.

Све наведене мере су на снази до 14. маја, након чега Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије очекује повољнију епидемиолошку ситуацију у Грчкој и могућност примене олакшица које су раније најављене.

Како је саопштено из Министарства, у складу са Заједничком изјавом Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства туризма Грчке о сарадњи у периоду КОВИД-19 и после КОВИД- 19 периода, која је потписана у Београду 29. марта, прати се епидемиолошка ситуација у циљу заштите становништва, али и омогућавања што лакшег преласка границе и туристичке размене између две земље.

Званични почетак летње сезоне у Грчкој најављен је за 14. мај, за када је приликом мартовске посете Београду грчки министар туризма Харис Теохарис, најавио да се може очекивати отварање граничних прелаза са Северном Македонијом, признавање антигенских тестова за децу старију од 10 година, као и увођење такозваних фаст лине пунктова за прелазак границе вакцинисаних грађана.

Ако епидемиолошка ситуација у Грчкој буде повољнија, ресорно министарство очекује да ће у погледу врсте тестова и у погледу старосне границе за децу бити уведене олакшице након 14. маја, будући да туристичка путовања у Грчку највише планирају породице са малом децом за коју није омогућена вакцинација, те би обавеза њиховог ПЦР тестирања представљала додатно финансијско оптерећење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)