ЗАВРШЕ НА УЛИЦИ СА НОВИМ ДУГОВАЊЕМ: Велики трошкови принудног исељења због неплаћених потраживања све чешће падају на терет грађана

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

27. 04. 2021. у 08:00

БРАВАРСКЕ услуге, камион за селидбу, шлеп-служба ако треба однети кола, слање писама и опомена, излазак на терен адвоката који заступа повериоца, награда за извршитеље - све су то трошкови који падају на леђа дужника којима јавни извршитељи плене кућу или стан и принудно их исељавају.

ЗАВРШЕ НА УЛИЦИ СА НОВИМ ДУГОВАЊЕМ: Велики трошкови принудног исељења због неплаћених потраживања све чешће падају на терет грађана

Грађани на једном од ранијих насилних избацивања из стана / Фото Н. Скендерија

Сваки излазак на терен умножава ионако астрономске трошкове, за које многи тврде да су "напумпани".

Тако се услуга слања извршитељског писма наплаћује од 900 па до чак 2.500 динара, како тврде дужници, док у пошти она кошта свега 175 динара. Излазак адвоката повериоца на терен, који такође плаћа онај ког исељавају, по најнижој тарифи кошта 10.500 динара, а ако се извршење понавља, сваки пут се обрачунава тај износ. Ту су и разни састави закључка о предујму, па о награди, па о окончању поступка... Извршитељи сваки састав наплаћују посебно и они спадају у трошковник.

Да ситуација понекад иде до апсурда показује случај пензионерке Добриле Петровић, која је, иако има статус заштићеног станара, исељена 2017. из стана у београдској Његошевој улици. Уставни суд је 2019. пресудио у њену корист, али и даље се није вратила у свој дом, који је стари власник у међувремену продао. Тако ће Добрила имати нове трошкове око поступка за поништавање тог уговора. Ипак, посебно је брине што је платила 590.000 динара за извршитељске трошкове и награде, а не зна да ли ће јој то бити враћено. Пуне три године скидано јој је око 27.000 динара месечно са пензије!

У Удружењу "Кров над главом" наводе да овај случај није усамљен и да су трошкови извршитеља често нетранспарентни и "напумпани".

- Сваки излазак бравара или екипе за селидбе на терен наплаћује се, чак и у случајевима да извршитељ сам одложи извршење. Ми смо сваки пут остављали стан отворен и бравар није имао никаква посла, али је први пут наплатио 3.000 динара, а други пут 6.000 - каже Војислав Вуксановић из Удружења "Кров над главом".

Такође, сваки излазак екипе за селидбе кошта 10.000 динара, а дешава се да излазе и кад не треба.

- Готово ниједан извршни дужник не добија спецификацију трошкова, већ само готов рачун. Готово да нема два извршитеља који исте радње једнако наплаћују. Једна извршитељка се жалила да је колеге нападају зато што слање одређеног писмена наплаћује "само" 900 динара - каже Вуксановић.

Он наводи и случај породице Јовчић, која је у марту прошле године исељена из стана због дуга од 5.500 евра узетог од зеленаша. Јовчићи су вратили 4.900 евра, међутим повериоци су им судски тражили 27.000, а извршитељски трошкови су достигли 9.650 евра!

НЕМА ТАЈНИХ ТРОШКОВА

МИНИСТАР правде доноси јавноизвршитељску тарифу којом се уређују трошкови поступка пред извршитељем иначин одређивања накнаде. Сви извршитељи примењују ову тарифу, па су нетачни наводи да се исти трошкови за истоврсне поступке различито наплаћују - наводи генерални секретар Јавнобележничке коморе Магдалена Новаковић, и додаје да трошкови у предмету зависе, пре свега, од висине потраживања и броја и врсте предузетих радњи. Тврди и да се сваки трошак образлаже у одлукама извршитеља, а дужник може да види списе предмета. Може и да уложи правни лек о ком одлучује суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)