ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОПУШТАЊА МЕРА? Огласио се др Ђерлек, ево шта тврди

Novosti online

26. 04. 2021. у 21:16

ДРЖАВНИ секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је на РТС-у да бројке јесу добре, али поручује грађанима да издрже још мало, да нема места опуштању и да се придржавају мера, које ће вероватно остати исте.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОПУШТАЊА МЕРА? Огласио се др Ђерлек, ево шта тврди

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Желим да поручим грађанима Србије да издржимо још мало. Још два до три месеца и близу смо циља. Треба нам још опреза, епидемијске мере и масовна имунизација - наглашава Ђерлек.

Каже да држава користи неколико модела промоције вакцинације.

- Постигли смо одличне резултате. Посећујемо сваки град, свако село, долазимо до сваког човека и разговарамо. Доста смо опустили грађане и ослободили их беспотребног страха. Ово што бројке падају јесте резултат вакцинације - наводи Ђерлек.

Истиче да, ипак, има и неколико региона у Србији где је број вакцинисаних мали.

- Пре свега Тутун са 6,9 одсто, Нови Пазар са неких 12,5 одсто. Ту су нам и Лајковац, Љиг и Мионица, где сам био са министарком Обрадовић пре два, три дана. Морамо што више разговарати са тим људима јер су пуни дезинформација - каже Ђерлек.

Ускоро два милиона вакцинисаних првом дозом

Ђерлек наводи да је у Београду вакцинисано 5.500 студената, а у Нишу око 1.300.

Каже да млади страхују да корона може да утиче на стерилитет, али да су милиони људи вакцини и да није доказано да делује на репродуктивне органе.

Подсећа да је Светска здравствена организација дала препоруку да се вакцинишу и труднице које спадају у ризичне групе.

- То су труднице које су у поодмаклим годинама, труднице са великом телесном тежином, труднице које болују од шећерне болести и хипертензије. Светско удружење гинеколога и акушера је, такође, дало зелено светло за ризичне групе - истиче Ђерлек.

Каже да ће средином следеће недеље Србија достићи и прећи два милиона пунолетних грађана који су вакцинисани првом дозом.

Ђерлек истиче да ће о мерама одлучивати струка, али да ће вероватно остати исте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)