АКО СУ ВАМ ШАКЕ И СТОПАЛА КАО ПРОМРЗЛИ - ЈАВИТЕ СЕ ДОКТОРУ! Др Даница Тиодоровић открила до сада непознате симптоме короне

Novosti online

26. 04. 2021. у 19:56

АКО вам шаке и стопала изгледају као да су промрзли, знајте да то може бити и корона иако немате ниједан други симптом. Штавише, отеклине и црвенила на прстима ногу и руку најчешћи су код асимптоматских случајева ковида 19, а реч је заправо о микротромбози у крвним судовима. На овај симптом ковида 19 указује проф. др Даница Тиодоровић, дерматовенеролог и помоћник директора Универзитетског клиничког центра Ниш.

АКО СУ ВАМ ШАКЕ И СТОПАЛА КАО ПРОМРЗЛИ - ЈАВИТЕ СЕ ДОКТОРУ! Др Даница Тиодоровић открила до сада непознате симптоме короне

Фото: Принтскрин РТС

На кожи зна да буде више показатеља ковида 19 но што се може претпоставити - од копривњаче, израслина налик на богиње, па до промена које подсећају на промрзлине.

- Неке од промена на кожи које указују на САРС-ЦоВ-2 инфекцију могу бити и васкуларног порекла, када су повезане са микротромбозом у малим крвним судовима. Оне могу подсећати на промрзлине и манифестују се у виду отока и црвенила на стопалима и шакама, најчешће на прстима. За ових годину и више дана епидемије имали смо и таквих случајева, и то су чешће асимптоматски пацијенти.

Веома је важно одмах урадити антигенски, па и ПЦР тест ако треба, јер такви пацијенти често лутају, не може се наћи узрок тим "промрзлим" прстима, а узрок је управо у корона вирусу. То су такозвани цовид тоес илити ковид прсти, а такве промене се најчешће јављају при крају инфекције или чак као последица короне, па су ти пацијенти често негативни. Зато се раде и лабораторијске и друге анализе, међу којима су и фактори коагулације, како би се доказало да је реч о САРС-ЦоВ-2 инфекцији - наглашава Даница Тиодоровић.

Она додаје и да иако реч тромбоза може да звучи некоме страшно, ове микротромбозе нису такве.

- Генерално, то нису опасне промене, најчешће и оток и црвенило нестану сами од себе. Али свакако треба урадити све неопходне анализе, па и скрининг коагулације и консултовати се с другим специјалистима ако је потребно - каже професорка Тиодоровић и напомиње да је врло важно повезивање оваквих манифестација с короном и због лечења пацијената ако је то потребно, али и због прекидања ланца ширења вируса.

Тежи случајеви као да имају богиње

Убрзо након заражавања коронавирусом могуће су и промене на кожи које подсећају на богиње. - Осип налик варичелама или морбилима повезани су с умереном до тешком клиничком сликом ковида 19. А осим тога, могу се јавити и црвенкасто љубичасте промене на кожи трупа и екстремитета - објашњава докторка Даница Тиодоровић.

- Ти асимптоматски случајеви по овим назнакама на кожи и не претпостављају да је корона, па могу заразити бројне људе, уместо да се изолују - наглашава она и додаје да, осим отока, осипе налик копривњачи има малтене сваки пети ковид пацијент.

- У свакодневном раду било је више пацијента који су се јављали због алергије налик копривњачи, а била је повезана са инфекцијом коронавирусом. Кожне промене налик копривњачи могу се наћи у приближно 20 одсто случајева, што говори о томе колико је значајно да дерматолози, доктори опште праксе и других специјалности препознају ове кожне манифестације ради дијагностиковања инфекције ковидом 19, као и правилног и правовременог лечења тих пацијената - истиче проф. Тиодоровић.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)