ДЕЧАНИ СУ ДУХОВНА РИЗНИЦА СРПСКОГ НАРОДА НА КИМ: Петар Петковић - Захваљујући овом манастиру знамо као народ ко смо и куда треба да идемо

Д.З.

25. 04. 2021. у 15:39

ВЕОМА је важно да чувамо наше Високе Дечане и посећујемо их, јер то представља и однос према нашој историји и нашем идентитету. Овај велики манастир представља не само материјалну ризницу од непроцењивог значаја, већ и духовну ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији али и идентитета и порекла српског народа и наше културе. На крају крајева Високи Дечани су и чувар наше државности.”

ДЕЧАНИ СУ ДУХОВНА РИЗНИЦА СРПСКОГ НАРОДА НА КИМ: Петар Петковић - Захваљујући овом манастиру знамо као народ ко смо и куда треба да идемо

Фото: Канцеларија за КиМ

Ово је између осталог рекао у недељу директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић који је на велики верски празник Цвети присуствовао литургији у манастиру Високи Дечани. После литургије и обиласка манастирског поседа са игуманом Савом Јањићем, Петковић је изразио задовољство присуством у овом великом православном светилишту. Петковић је посебно истакао чињеницу да управо захваљујући и Високим Дечанима “знамо као народ ко смо и куда треба да идемо”.

- Због тога чинимо све да сачувамо ову велику светињу, посебно зато што се она налази на листи угрожене светске културне баштине, а од ове године и на листи “Европа Ностра”, као једна од најугроженијих светиња и културних споменика у Европи - напоменуо је директор Канцеларије за КиМ који се захвалио владики рашко - призренском Теодосију и игуману манастира Високи Дечани на гостопримству на велики хришћански празник. И игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић честитао је свим православним верницима празник Цвети, који симболизује улазак Христа у Јерусалим и изразио задовољство и захвалност директору Канцеларије што су овај празник прославили заједно са свештенством и монаштвом Високих Дечана и што је имао прилику да се упозна са животом у манастиру и са свим оним са чим се свакодневно суочавају.

Фото: Канцеларија за КиМ

- Као што је недавно објављено у саопштењу нашег Епископа, манастир Високи Дечани живи у врло специфичним околностима. Веома је важно и очекујемо да се, од стране локалних институција, што пре изврши одлука Уставног суда, који је донео одлуку о признавању 24 хектара манастирске земље, а исто тако да се поштује и договор који је направљен преко Комисије за имплементацију заштићених зона, односно око изградње заобилазног пута око заштићене зоне, који води према Црној Гори који је планиран тим договором-истакао је игуман Високих Дечана Сава Јањић.

ЗАХВАЛНОСТ

Нагласивши важност да овај манастир, који је веома важан за наш народ и нашу цркву, али исто тако и за све грађане на овом простору, без обзира на националност и релгију и који је и светски културнио споменик, буде  адекватно заштићен, игуман Сава Јањић се захвалио међународним снагама Кфора, које већ двадесет и другу годину обезбеђују овај манастир, на великом труду и помоћи коју пружају и изразио наду да ће доћи боља времена и да ће се заједно, у духу дијалога, међусобног уважавања, поштовања идентитета и традиција, градити боља будућност за све грађане на овом простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)