ДА ЛИ СМО ПАЛИ НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ: Србија има мање од 9.000 донора коштане сржи, а Хрватска - 80.000

Б.Р.

23. 04. 2021. у 10:47

АКУТНА мијелодна леукемија, једна је од најмалигнијих болести код људи, од које годишње у Србији оболи око 200 пацијената.

ДА ЛИ СМО ПАЛИ НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ: Србија има мање од 9.000 донора коштане сржи, а Хрватска - 80.000

Фото: pixabay

Ова ретка болест јавља се у свим узрастима, а учесталост расте са старошћу.

У седмици када се обележава Светски дан борбе против акутних леукемија, Удружење Леука заједно са Иваном Томовићем, чији је рођени брат Миљан, преминуо прошле године од леукемије, организује симболичну изложбу фотографија и трибину како би подигли свест о значају донорства коштане сржи.

С обзиром на то да је Иванов брат, Миљан Томовић, преминуо јер је трансплантација коштане сржи била касно извршена, Удружење жели да скрене пажњу јавности на значај сређивања, унапређивања и повећавања броја донора у Националном регистру донора коштане сржи.

- Удружење пацијената оболелих од акутних леукемија - Леука, чији се волонтери једини у Србији баве овом проблематиком, као и прикупљањем тромбоцита који увек недостају, на иницијативу Ивана Томића, организујемо у Аранђеловцу изложбу фотографија у павиљону Књаза Милоша (Бивета) у парку Буковичке Бање, 24. априла у 16 сати и едукативну трибину на отвореној сцени парка Буковичке бање у Аранђеловцу, 24. априла у 17 сати. Желимо да подигнемо свест јавности о малом броју потенцијалних донора коштане сржи - напомиње Предраг Слијепчевић, председник удружења Леука.

Миљан, брат Ивана Томовића, који је боловао од акутне леукемије, прошле године је изгубио битку са овом болешћу, управо на Светски дан борбе против леукемије у 35 години.

- Велика ми је жеља и животни циљ да у знак сећања на мог брата, учиним све како би други у Србији избегли његову судбину. Мом брату трансплантација је била касно урађена из два разлога. Први, зато што у Србији није било адекватног донора, а други, јер је први донор који је пронађен преко Светског регистра одустао, а следећи на листи није био потпуно подударан са Миљаном. Нажалост, када су матичне ћелије стигле, за мог брата већ је било касно. Болест му се вратила, а трансплантација није успела. Стога је неопходно да престанемо да се ослањамо на доноре из светске базе и значајно повећамо број донора у сопственом регистру. Циљ нам је да након едукативне трибине, изложбе фотографија, као и сличних акција планираних ове године у склопу Леуке, регистар подигнемо на макар 20.000 донора - истакао је Иван Томовић.

Научно је доказано да, када је донор са истог географског подручија као и пацијент, значајно се повећава проценат успешности трансплантације, чак за више од 30 одсто. У Србији Национални регистар донора коштане сржи са мање од 9.000 регистрованих сматра се неадекватим за то да се оболелима од акутних леукемија пружи шанса за излечење. Поређења ради, Хрватски регистар има више од 80.000 регистрованих особа.

Председник Леуке истиче неопходност да се Национални регистар донора коштане сржи (матичних ћелија) подигне на ниво који ће имати смисла за земљу величине Србије.

- Овде се, пре свега, говори о пацијентима који болују од акутних леукемија и којима је трансплантација можда једина шанса за преживљавање - објашњава Предраг Слијепчевић.

Повећање броја донора коштане сржи може спасити десетине живота оболелих од леукемије


ПРИЛИКА ЗА ХУМАНЕ

Да би се проблем дугорочно решио и постигао релевантну величину (више од 100.000 донора) потребна је подршка, проактивност грађана и осталих релевантних институција које су за ову тему задужене.

Из Удружења апелују да је сада тренутак да заједно докажемо свету да смо већи и јачи и од себе самих. Како би поспешили добру вољу оних који желе да постану донори коштане сржи, узимање узорака биће организовано у просторијама Црвеног Крста - Аранђеловац, улица Иве андрића, од 10 до 14 сати. 24 априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)