"ИЗ ДАЉИНЕ СМО СЕ ДИВИЛИ ВАШЕМ УСПЕХУ У ВАКЦИНАЦИЈИ": Немачки министар спољних послова одушевљен процесом имунизације у Србији

Novosti online

23. 04. 2021. у 10:49

НЕМАЧКИ министар спољних послова, Хајко Мас, после састанка са српским председником Александром Вучићем, имао је само речи хвале за имунизацију у нашој земљи

ИЗ ДАЉИНЕ СМО СЕ ДИВИЛИ ВАШЕМ УСПЕХУ У ВАКЦИНАЦИЈИ: Немачки министар спољних послова одушевљен процесом имунизације у Србији

Фото АП

- Годину дана сам планирао посету Србији, али због епидемиолошке ситуације смо морали померити долазак- рекао је Мас и посебно похвалио процес вакцинације у Србији.

- Србија је веома успешна у вакцинацији и то се веома прати у Европској унији. Што смо успешнији у вакцинацији, повратак нормалном животу ће бити бржи.

- У почетку смо се из даљине дивили вашем успеху вакцинације, али сада је нешто боља ситуација и у Немачкој - додао је Мас.

На питање репортера из Немачке о успеху о вакцинацији, и о новим дозама које ће стићи,  Мас одговара:

- Што се тиче вакцинације и с обзиром на руску вакцину "Спутњик В" која је добила одобрење ЕУ за коришћење, ми сматрамо да са тим не би требало да постоји проблем и да ће све бити у најбољем реду - истиче Мас и додаје:

- Што се испоруке вакцине тиче, не иде баш увек све по плану, али ми пратимо целокупну ситуацију и регулишемо најбоље што можемо. Ми смо дубоко убеђени да се криза може победити ако вакцина буде расподељена равномерно свим државама широм света, то је мишљење свих чланица ЕУ.

- Ми ћемо бити сигурни и безбедни само ако сви буду вакцинисани. Испоручили смо већ 40 милиона вакцина у склопу Ковакса и у том правцу ће се и даље ићи - рекао је Мас.

Председник Србије рекао је да смо ми као држава већ добили део програма који обухвата Ковакс.

- Хвала ЕУ, хвала Коваксу, ми смо узели добар део вакцина од Ковакса, али знатно већи проценат смо добили од "Синофарма" и "Фајзера". Ми смо почели нашу вакцинацију крајем децембра, па смо онда наставили и од партнера из Кине добили највише вакцина и то без закашњења. Имамо довољно вакцина, али имамо и проблем са антиваксерима у нашем друштву, али свакако да постоје и такви људи са којима се боримо - рекао је Вучић и истиче да је проблем у мишљењу да у Србији има више вакцина него што је потребно то што има толико вакцина да људи не журе да се вакцинишу зато што знају да ће у сваком моменту имати вакцину.

Навео је да смо вакцинисали око 200.000 људи из региона јер "сматрамо да су те вакцине важне и за наше комшије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)