ПОТПИСУЈУ УГОВОР ПОСЛЕ ВАСКРСА: Патријарх Порфирије потврдио да је спреман споразум између Црне Горе и Српске православне цркве

В. КАДИЋ

23. 04. 2021. у 09:00

ТЕМЕЉНИ уговор који ће уредити односе између државе Црне Горе и Српске православне цркве - једином традиционалном верском заједницом са којом званична Подгорица нема закључен овакав споразум - биће озваничен и потписан почетком маја, у данима после Васкрса.

ПОТПИСУЈУ УГОВОР ПОСЛЕ ВАСКРСА: Патријарх Порфирије потврдио да је спреман споразум између Црне Горе и Српске православне цркве

Архива

Ово је у четвртак потврдио патријарх српски Порфирије, који је најавио да ће, према начелном договору са црногорским премијером Здравком Кривокапићем, после Васкрса отпутовати у Подгорицу и у име Цркве потписати уговор.

- Дубоко сам уверен да ће потписивањем овог акта бити стављена тачка на неспоразуме између државе и Цркве. Око овог уговора нема никакве тајности, јер се о њему преговори воде годинама, а садржај ће бити доступан свима. Хвала Богу, око њега смо постигли сагласност са премијером Кривокапићем - изјавио је патријарх.

Његова светост одбацио је спекулације које су се поводом овог споразума последњих дана појавиле у црногорској јавности. Када је реч о самом чину потписивања документа, Порфирије каже да још нису усаглашени и договорени сви детаљи, али да ће са великом радошћу отићи у Црну Гору.

- Мислим да ће то бити у најскорије време, чим прођу васкршњи празници. У директном контакту са премијером око тога ћемо се лако договорити, а логично је да ја будем потписник таквог споразума - навео је поглавар СПЦ, уз оцену да је реч о уговору који све државе, посебно у Европи, потписују са верским заједницама.

Општеприхваћени принцип, који је устаљен у закључивању оваквих споразума, како је објаснио поглавар СПЦ, апсолутно је испоштован приликом писања уговора који ће уредити односе СПЦ и црногорске државе.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, подсетио је у четвртак да се јавност са садржајем три до сада закључена државно-верска уговора - са Римокатоличком црквом, Јеврејском и Исламском заједницом, увек упознавала након њиховог закључивања. Он је тиме одговорио и на захтев Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића, који је затражио објављивање садржаја темељног уговора са СПЦ, за који сматрају, да мора бити потписан након усаглашавања са заинтересованом јавношћу у Црној Гори.

- На тај начин неће бити привилегованих или фаворизованих верских заједница - поручују из УРА.

ИСПРАВНА ПРОЦЕДУРА

ПАРЛАМЕНТАРНА скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију којом је потврдила исправност усвајања Закона о слободи вероисповести, на седници црногорског парламента 28. децембра 2020. године. Ову информацију на свом фејсбук-профилу поделио је председник Скупштине Алекса Бечић.

- Поздрављамо усвајање измена и допуна овог закона као решења које поштује демократију и владавину закона, те се фокусира на контроверзне одредбе, а задржава оне које представљају истински напредак - оцењено је из Парламентарне скупштине СЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)