НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН У РТС: И ове године породице и запослени у националном сервису сећају се 16 убијених медијских радника

В. Ц. С.

22. 04. 2021. у 21:17

У НОЋИ између 22. и 23. априла 1999. године НАТО авијација бомбардовала је зграду РТС, када је убијено 16 медијских радника.

НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН У РТС: И ове године породице и запослени у националном сервису сећају се 16 убијених медијских радника

Фото Н. Фифић

На 22. годишњицу овог злочина, погинулим радницима у Абердаревој улици, у два сата и шест минута, у четвртак на петак, код споменика "Зашто" заказано је одржавање помена, у присуству чланова њихових породица и запослених у РТС. У име породица планиран је говор Мирослава Медића, брата погинулог Синише, а у име РТС Илије Церовића, в. д. директора Телевизије.

Случај напада на РТС био је први пут у историји ратовања да је погођена једна медијска кућа, која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Зграда је бомбардована током емитовања вести, после поноћи, иако се знало да у њој сваке ноћи ради између 150 и 160 људи.

Удружење новинара Србије (УНС) и Струковни синдикат РТС истичу да одговорни за овај ратни злочин не смеју остати некажњени и подсећају да је Европска федерација новинара (ЕФЈ), на скупштини у Београду 2011, позвала чланице да се придруже обележавању 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању.

Нико од челника 19 НАТО земаља није одговарао за тај злочин, само је бивши директор Телевизије Драгољуб Милановић осуђен јер није запослене склонио на безбедно. Иначе, "Амнести интернешенел", Међународна федерација новинара (IFJ) иЕвропска федерација новинара (EFJ) сложили су се да медији не могу бити легитимне војне мете. Занимљиво је и да је Комитет за заштиту новинара из Њујорка, у чијем Управном одбору је у то време била супруга Ричарда Холбрука, Кати Мартон, до данас није ставио убијене раднике РТС-а на списак страдалих новинара и медијских радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)