КАКО РАЗЛИКОВАТИ КОРОНУ ОД АЛЕРГИЈА? Др Милићевић открио на какве симптоме код деце треба обратити пажњу

Novosti online

22. 04. 2021. у 19:37

ПЕДИЈАТАР и алерголог Саша Милићевић гостујући данас у Београдској хроници говорио је о британском соју короне, о све већем броју случајева инфекције код деце и како разликовати корона вирус од алергија чији период сад наступа.

КАКО РАЗЛИКОВАТИ КОРОНУ ОД АЛЕРГИЈА? Др Милићевић открио на какве симптоме код деце треба обратити пажњу

Foto: Printskrin

- Нови сој више напада децу, већи број млађих пацијената, али и даље су са блажом клиничком сликом. Британски сој на децу делује као ранији сојеви на одрасле. Деца имају дијареју, почетак упале плућа. Сада стижу и алергије тако да ће то унети додатну забуну. Има пацијената који не губе ни мирис ни укус, немају температуру, дакле људи и не знају да су болесни, али желе да путују или су имали неки ризичан контакт па дођу код нас да се тестирају и тако открију да су позитивни. Стиже период алергија, најлакши начин за разликовање короне од алергије је тај што особе које већ знају да су осетљиве на нешто, познају и симптоме, посебно ако су и прошле године имале исте. Дакле, то је алергија - објаснио је доктор Милићевић.

Педијатар је открио и на које симптоме код деце родитељи треба да обрате пажњу.

- Ако примете да дете има температуру, да кашљуца, ако га боли глава, да дете дан-два слабије једе, да је нерасположено, то онда треба да буде знак да се мало више обрати пажња, а поготово ако има епидемиолошки знак да је неко у породици тренутно болестан од ковида или да је дете било на неком рођендану или негде где је неко заражен. Такво дете не би требало пустити ни у школу, не значи одмах да се ради о ковиду, може да буде нека банална инфекција, алергија...

- Очигледно да корона још увек не јењава, као да је мало одлучила да промени облик, сад се окренула ка деци, то се примећује и по броју нових пацијената у амбуланти, броју пацијената који леже у болницама, нажалост примећује се и према компликацијама, па чак и према исходу, имали смо неке чак и трагичне исходе. Тако да очигледно, чини ми се смо ми старији мало стекли имунитет, а деца су осетљивија него у почетку - напоменуо је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)