ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Они који су починили зла као у Јасеновцу исписали су се из људи

Novosti online

22. 04. 2021. у 19:30

ОНИ који су починили та зла какво је почињено у Јасеновцу исписали су се из људи, рекао је патријарх Порфирије на отварању изложбе „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ у Историјском музеју Србије. .

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Они који су починили зла као у Јасеновцу исписали су се из људи

Фото: Петар Милошевић

- Окупили смо се да отворимо и погледамо изложбу слика сестре Марије из манастира Јасеновац. Јасеновац је надалеко и нашироко познат нажалост не само по злу, него по најекстремнијем могућем злу које може да домисли људски ум. Тамо су страдали не само невини људи, него су страдали на најмонструозније могуће начине - рекао је патријарх Порфирије, додајући да они који су починили та зла не припадају људима и да су се „исписали из људи“.

- За Јасеновац нас везује читаво наше постојање, Јасеновац је место које ми даје највећу могућу снагу и свакоме ко се сети Јасеновца, у најмању руку се потруди да остане човек и да учини све не само да се не понови Јасеновац, да жртвујемо и сами себе да Јасеновац не буде заборављен, јер нам је потребан, али и да нас инспирише и надахњује да је што је могуће више будемо људи онако како је Христос мислио о нама - рекао је патријарх.

Додао је да „Јасеновац није само место сећања, већ и место молитвеног сећања које побеђује свако зло“.

- Бог је хтео да се на местима где су почињени злочини никне не само манастир, већ да место страдања постане место окупљања монаха и монахиња. Јасеновац је познат по злу, али постаје познат и по манастиру који се диже, расте и даје духовне плодове - казао је патријарх.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)