КОРАК КА ЗАШТИТИ ЖЕНА: Влада усвојила Стратегију за борбу против насиља над женама

Танјуг

22. 04. 2021. у 16:33

ВЛАДА Србије усвојила је данас Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025.

КОРАК КА ЗАШТИТИ ЖЕНА: Влада усвојила Стратегију за борбу против насиља над женама

Зграда Владе Србије

Усвајањем овог стратешког документа држава је учинила још један значај корак у борби против насиља и показала да је та борба један од приоритета у раду Владе Србије, министарстава, свих надлежних државних органа и институција.

Основни циљ Стратегије, која је донета на предлог на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је обезбеђење ефикасне превенције и заштите од свих облика насиља према женама и девојчицама и насиља у породици и развијање система услуга подршке жртвама насиља.

Стратегијом су предвиђени начини за постизање ових циљева, а то су развијање програма превенције кроз све системе (образовање, здравство, социјална заштита и други), усвајање стандарда за услугу програма рада са учиниоцима насиља према женама и насиља у породици, успостављање и унапређење општих и специјализованих услуга подршке (СОС телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ и друго) за жене жртве насиља на целој територији Србије.

Предвиђено је и финансирање услуга из националног, покрајинског и локалних буџета, које ће бити доступне и женама из осетљивих група, обезбеђивање услова за оснивање специјализованих референтних центара за подршку жртвама сексуалног насиља, успостављање контролног механизма за праћење случајева насиља и друго.

Стратегију је израдила Радна група коју је формирало Министарство за рад, а коју су чинили и представници Координационог тела за родну равноправност, министарстава правде, здравља, унутрашњих послова, финансија, за бригу о породици и демографију, за државну управу и локалну самоуправу, за људска и мањинска права и друштвени дијалог, просвете, науке и технолошког развоја, спорта и омладине, представници других надлежних државних органа и институција, као и представници цивилног сектора.

Овај документ је израђен уз подршку UN WOMEN, у сарадњи са УНДП и УНФПА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)