ВУЧИЋ О ВАКЦИНАМА: Нисмо учествовали у њиховом тестирању

Танјуг

22. 04. 2021. у 16:03

НИСМО учествовали у тестирању кинеских или било којих других вакцина, већ смо све купили након што су прошле све фазе тестирања, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

ВУЧИЋ О ВАКЦИНАМА: Нисмо учествовали у њиховом тестирању

Фото: Printscreen

Вучић је, у разговору са представницима Атлантског савета, казао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је наша земља својим наприма добила више вакцина од осталих. Рекао је да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са Фајзером.

„Они су тачни у испоруци као швајцарски сат. Увек испоручују као што смо се договорили и задовољан сам тиме“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да је Србија добила и велике испоруке вакцина из Кине, АстраЗенека, као и Спутњик из Русије.

Недавно, указао је, постигнут је договор и са Модерном о њиховој вакцини против короне, које ће у Србију стићи крајем октобра.

Нагласио је да се у набавци вакцина Србија није понашала геополитички, већ само имајући у виду спашавање људских живота, те га, додаје, не интересују критике с тим у вези.

Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.

Такође успех вакцинације се ослања, каже, и на брзо спровођење дигитализације, додајући да је посебно поносан на наше програмере који су одрадили одличан посао.

Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.

То, додаје, је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.

„Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014.и 2015.“, објаснио је он додајући да је поносан и што је Србија могла да помогне и региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sanja

22.04.2021. 18:32

Sve vakcine su bezbedne i svaka od njih znaci zivot! Vucic je dao primer gradjanima Srbije vakcinisanjem i tako mnogima zapusio usta, tj. svima koji govore protiv vakcina, a samim tim i u korist pandemiji!