ТРУДНИЦАМА И ДОЈИЉАМА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: Ђерлек- Министарство шаље допис свим вакциналним пунктовима

Танјуг

21. 04. 2021. у 15:39

ТРУДНИЦАМА и дојиљама се препоручује да се вакцинишу и због тога ће сутра Министарство здравља послати допис свим вакциналним пунктовима у земљи да не враћају кући труднице и дојиље које су дошле да приме вакцину, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

ТРУДНИЦАМА И ДОЈИЉАМА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: Ђерлек-  Министарство шаље допис свим вакциналним пунктовима

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ђерлек истиче да је циљ дописа да се сви лекари са вакциналних пунктова упознају са одлуком најстручнијих људи из области гинекологије, акушерства и дојења, тако да могу да вакцинишу труднице и дојиље.

- Имали смо доста примера да се оне нису вакцинисале, јер лекари нису знали да ли може или не може. Овај допис ће у томе користити и сигурно ће велики проценат жена бити вакцинисан, које су из тог страха биле враћане- појашњава Ђерлек.

Иначе, Светско удружење акушера и гинеколога препоручује вакцинацију трудница, посебно ако спадају у ризицне групе - уколико су у позним годинама, имају повишену телесну тежину, дијабетес и висок притисак.

Ђерлек истиче да је заједничка препорука стручних служби у земљи, Комитета за имунизацију, Републичке стручне комисије за акушерство и гинекологију и Стручне комисије за дојење да је вакцина, ипак, и код трудница и дојиља једино средство у борби против ковида.

Управо је, истиче, и основни циљ Националног координационог тима за имунизацију да заштити што више популационих група.

Када је реч о дојиљама, Републичка стручна комисија је дала препоруку да жене које су радно активне и у ризику да на радном месту оболе, треба да се вакцинишу.

На питање да ли се размишља о отварању пунктова за имунизацију трудница при гинеколошким ординацијама, Ђерлек каже да је то одличан предлог, јер тако лекар који води трудноћу може лично да пружи савет трудници да ли спада у ризичну групу и када треба да се вакцинише.

- У сваком случају увек ћемо слушати струку, и водити рачуна да наше суграђанке и када је у питању њихово здравље и здравље фетуса, а и када су у питању дојиље, буду безбедне у сваком смислу те речи- закључује Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)