КАДА СЕ ВРАЋАМО У НОРМАЛАН ЖИВОТ? Познати вирусолог о томе шта је потребно за колективни имунитет

Новости онлине

21. 04. 2021. у 15:16

УКОЛИКО у наредних неколико месеци успемо да вакцинишемо више од четири милиона грађана, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан да се вратимо у нормалан живот, рекао је вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.

КАДА СЕ ВРАЋАМО У НОРМАЛАН ЖИВОТ? Познати вирусолог о томе шта је потребно за колективни имунитет

Фото: Принтскрин

Према речима вирусолога Шеклера, млади се мање вакцинишу јер су им у последњих годину дана говорили да су мање угрожени.

-То је створило уверење код њих да су отпорни и да то није тема за њих. Међутим, сада и млађи људи оболевају и имају и тежу клиничку слику, и зато је неопходно да им се пошаље порука да треба да размишљају о заштити- рекао је гостујући у Јутарњем програму Миланко Шеклер.

Када је реч о антителима, Шеклер каже да је најнезахвалније говорити о нивоу антитела који нас штити.

-То што се установи да их имамо јесте добро за нас, али то није гаранција да смо заштићени. Ако је наш организам био исцрпљен болешћу, ми смо и даље изложени. Квалитет антитела после прележане болести није исти- објаснио је вирусолог.

Истраживање које је о ефекту вакцина рађено у Крагујевцу веома је важна, а закључак је да све вакцине које се примењују у Србији ефикасно штите.

-Неке вакцине брже стварају заштиту, а неке спорије, отуда се чешће заражавају они који су примили неку од вакцина које спорије стварају антитела, и ако се изложите вирусу у ризику сте да се заразите. Морам да напоменем да иако имате брзину код Фајзерове и спутњика, ту су и чешће нуспојаве, док их код Синофармове готово нема, тако да све има своје предности и мане- каже Шеклер.

Када је реч о вакцини Астра-Зенеке и недоумицама да ли је она безбедна, Шеклер каже да је интересантно да се земље које су власници те вакцине, Британија и Шведска, као и Финска, Словенија и друге земље, и даље вакцинишу и позивају своје грађане да се њоме вакцинишу.

-Подаци у нашој земљи показују да није било никаквих ситуација, конкретно појава тромбозе и та повезаност није ни доказана нигде у свету, тако да смо и даље у домену инсинуација. Јако је лоше када се меша политика или нечији интереси јер онда не говоримо о научним чињеницама- сматра Шеклер.

Вирусолога и микробиолога највише охрабрује код нас број вакцинисаних и даља заинтересованост за вакцинацију.

-Оног тренутка када приђемо броју од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу-, истиче Шеклер.

Ако се то постигне у наредним месецима, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан да нас изведе на нормалан пут и нормалан живот, закључио је вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)