"СПОРАЗУМ СИГУРНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ": Лончар потписао Меморандум о разумевању са Месером и Дрегером

Танјуг

21. 04. 2021. у 13:05

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар потписао је данас у Франкфурту Меморандум о разумевању са компанијама Месер Техногас и Дрегер Техника, који за циљ има бољу припрему националног здравственог система Србије за ванредне ситуације и изазове попут епидемије, рата, природних катастрофа.

СПОРАЗУМ СИГУРНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Лончар потписао Меморандум о разумевању са Месером и Дрегером

Фото: Министарство

Меморандум су у централи Месер Техногаса, након одржаних презентација те две компаније за српску делегацију и састанка министра Лончара са челницима две компаније, потписали у име Министарства здравља Србије министар Златибор Лончар, у име Месер Техногас Штефан Месер, а у име Дрегер Техника Штефан Дрегер.

Министар Лончар је, обраћајући се током презентације, казао да му је драго да је Србија захваљујући сарадњи са те две компаније и оним што је урађено у земљи по питању борбе против вируса корона дошла до резултата које препознаје цела Европа и цео свет.

Истакао је да је највећи производни погон за Западни Балкан компаније Месер за производњу кисеоника налази у Смедереву, у Србији, што значи да се ту не производи гас и оно што је неопходно само за нашу земљу, већ за цео регион.

- И захваљујући томе успевали смо да дневно испоручимо кисеоника за један дан више него што испоручимо месецима у обичним условима - казао је Лончар.

Фото: Министарство

 

Када је реч о компанији Дрегер, Лончар каже да су они у Србији били ангажовани 24 часа, те да је наш здравствени систем успео да помогне бројним пацијентима управо захваљујући њиховом ангажовању.

- Преко 50 километара цеви за спровођење кисеоника направљано је за три месеца, а уобичајено је да се толико направи за четири године - истакао је Лончар и додао да су то само неки подаци који ће моћи да приближе каква се борба водила, каква је сарадња била и истакао да то није нешто чиме се задовољавају.

- Основни разлог наше сарадње је да заједничким напорима изађемо из пандемије, не знамо када ће то бити, али смо се договрили да радимо као и до сада, чак и више и да дођемо до стадијума да кажемо да смо пандемију ставили под контролу - казао је министар.

Такође, према његовим речима, разлог за сарадњу је да се уједно спреме за наредних 10 година и за свако будуће могуће изненађење.

- Да имамо међусобне односе који неће зависити од неке треће стране или било чега другог - казао је Лончар и додао да сматра својом обавезом да будућем Министарству здравља и министру остави такав однос са те две компаније да могу да им се обрате и да им затраже помоћ за све што је потребно здравственом систему Србије и пацијентима у нашој земљи.

Министар је навео да га радује што је данас видео нешто што није знао да су овде урадили и у том смислу навео нове антигенске тестове, за које каже да ће бити једни од најбољих, али и иновације посебно намењене деци и за терапију бола.

Министарство здравља и Месер потписаним Меморандумом постигли су заједничко разумевање да ће та компанија, у евентуалном ванредном стању, уложити све напоре како би приоритет дала важећим обавезујућим уговорима о снабдевању са српским здравственим установама, али не ограничено само на болнице.

Министарство здравља ће у ванредном стању снажно саветовати релевантне српске здравствене установе да оптимизирају и рационализују, у мери у којој је то могуће, потрошњу медицинских гасова, као и ротацију празних боца медицинских гасова у координацији са Месером.

Са Дрегер Техника, постигнуто је разумевање да та компанија у ванредном стању уложи све напоре како би високи приоритет био дат испоруци опреме у Србију коју захтева Министарство здравља, било испоруком нове опреме или резервних делова за постојећу.

Такође, договорено је и да ће локални тим Драгера бити потпуно посвећен давању највећег приоритета одржавању, замени и поправци уређаја и система у здравственом систему, како би омогућио пуни рад здравственог система.

Захтев за Меморандумом послало је Министарство здравља, а како је наведено у захтеву, током пандемије вируса корона Србија је са те две комапније наставила и побољшала одличну сарадњу остварујући кључни заједнички циљ спашавања живота бројних пацијената оболелих од Ковида-19.

То је постигнуто тако што је систему здравствене заштите обезбеђена континуирана испорука медицинских гасова и система за снабдевање гасовима, као и остале медицинске опреме као што су вентилатори и опрема за кисеоничко лечење пацијената у екстремним условима.

Компаније Дрегер је основана 1889. у Немачкој, а после првог патента - редуцир вентила за точење пива, бави се опремом која има везе са дисањем, како у медицини, тако и у области заштите, као што је ронилачка опрема или опрема за спасилачке екипе у рудницима.

Компанија има преко 15.000 запослених, а своје кћерке фирме у преко 50 земаља, док производне погоне има у Немачкој, Великој Британији, Чешкој, Чилеу, Француској, Индији, Јужној Африци, Кини, Шведској и УСА.

Дрегер је присутан више од 67 година у Србији, а тренутно је регионално представништво за Србију, Црну Гору, Северну Македонију и Босну и Херцеговину.

Месер Техногас је део "Мес сер Гроуп", једне од водећих светских компанија за производњу и дистрибуцију индустријских, лековитих и специјалних гасова и пратеће опреме.

Та компанија је једини произвођач кисеоника, азота, аргона, водоника и хелијума у Србији, а има три јединице за одвајање ваздуха у Смедереву и Бору, као и погоне за производњу гасних гасова и пунионице у Београду, Панчеву, Нишу, Краљеву, Новом Саду, али и у Никшићу у Црној Гори.

Месер Техногас има више од 70 дистрибутивних центара широм наше земље, сопствени инжењерски, инсталациони тим и тим за техничку службу, као и преко 50 цистерни и камиона, а током пандемије вируса корона у Србији је имао пресудну улогу у континуираном снабдевању знатно повећаних количина медицинских система за довод кисеоника и гаса како би се спасили животи небројених ковид пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)