КОЛИКЕ СУ ШАНСЕ ДА ЗАВРШИТЕ У БОЛНИЦИ АКО СТЕ ВЕЋ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ: Имунолог Попадић открио - Најмање оболелих је примило ово цепиво

Novosti online

21. 04. 2021. у 12:34

ИМУНОЛОГ Душан Попадић апеловао је на грађане да се што брже вакцинишу и придржавају свих мера и да се тек онда можемо надати да ће у септембру или октобру колективни имунитет да штити оне који нису развили одговарајући имунски одговор вакцинацијом.

КОЛИКЕ СУ ШАНСЕ ДА ЗАВРШИТЕ У БОЛНИЦИ АКО СТЕ ВЕЋ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ: Имунолог Попадић открио - Најмање оболелих је примило ово цепиво

Фото: Принтскрин РТС

У Србији ће биће урађена национална студија која ће обухватити податке о ефикасности вакцина, као и ефекте вакцине на различите сојеве корона вируса. Урађено је истраживање на 10.000 вакцинисаних грађана које је показало да су све вакцине у нашој земљи и ефикасне, али да не стварају све једнаком брзином антитела. Најбрже до антитела долази се Фајзеровом вакцином.

Једно мање истраживање рађено је на 28.000 Крагујевчана, а испитивано је каква је вероватноћа да вакцинисани дођу до болничких постеља ако се заразе корона вирусом.

Према подацима, крагујевачког Дома здравља од 1. јануара до марта месеца показано је да је вероватноћа да се заразимо коронавирусом осам пута мања ако смо вакцинисани.

Имунолог Душан Попадић рекао је да се истраживање ради на практично 140.000 људи, од којих група вакцинисаних обухвата 28.000 људи, а то је свакако репрезентативан узорак.

Крагујевац за српске појмове је велики град, има своја села, тако да је студијом обухваћено и урбано у рурално становништво, студија је репрезентативна и веома значајна - навео је Попадић.

Студија је показала да је најмање оболелих међу онима који су примили Фајзер вакцину, а највише међу онима који су примили кинеску вакцину, међутим страни научници су закључили да је кинеска вакцина отпорнија на мутације.

Податак да је кинеска вакцина најмање ефикасна треба узети са резервом, јер је она најшире давана у нашој држави. Не можемо да поредимо популацију која је примила кинеску вакцину са популацијама које су примиле друге вакцине - навео је имунолог.

Каже да су Фајзерову вакцину примиле старије особе, медицински радници који јесу изложенији корона вирусу, али су имали шансе да дођу у контакт са вирусом пре имунизације.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)