СТИЖЕ НОВЧАНА ПОМОЋ: Породице ће добити и до 800 евра

Танјуг

21. 04. 2021. у 13:26

РЕБАЛАНСОМ буџета Србија је издвојила четири милијарде динара за помоћ српском народу на Косову и Метохији, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

СТИЖЕ НОВЧАНА ПОМОЋ: Породице ће добити и до 800 евра

Струју ћемо у просеку плаћати 122 динара месечно више

Навео је да су средства намењена за финансијску помоћ грађанима, али и за капиталне пројекте као што су изградња нових болница, вртића, зграде Универзитета у Косовоској Митровици.

Петровић је за ТВ Пинк казао да је Влада Србије, на иницијативу председника Александра Вучића, определила значајну финансијску помоћ за српски народ на КиМ и да то говори да желимо да улажемо у мир, будућност и опстанак нашег народа у јужној покрајини.

Како каже, део средстава се односи на једнократну помоћ у износу од 200 евра за незапослене грађане, док ће по 100 евра добити сви остали - деца млађа од 18 година, пензионер и запослени.

- Тако ће једна просечна породица добити између 500 и 800 евра помоћи што ће посебно значити Србима јужно од Ибра, који ипак живе теже него Срби на северу КиМ - рекао је Петковић.

Додао је да је ће средства бити уложена и у изградњу нове болнице у Грачаници где, како каже, гравитира скоро 600.000 људи из Метохије, Косовског Поморавља и централног Косова.

Петковић је најавио пројекат реконструкције ''''КБЦ Косовска Митровица'''' и изградњу нове зграде Универзитета у северном делу Косовске Митровице и додао да се гради и неколико вртића.

Такође, обезбеђена су средства за санацију штете од поплава и других непогода, а повећан је и буџет за помоћ у пољопровривреди, малим и средњим предузећима.

Петковић је рекао да је до краја године у плану градња 15 зграда са 180 станова за Србе на КиМ.

- То говори колико држава улаже на простор КиМ, да желимо да градимо мир и да опстанемо, да у дијалогу пронађемо компромисно решење, јер са свим овим пројектима и жељом за дијалогом показујемо какав је наш однос према КиМ - нагласио је Петковић.

Додао је да, с друге стране, Приштина показује да не жели дијалог, да јој није стало да се пронађе компромисно решење и да не учествује и ''''мини Шенгену'''' и свим иницијативама које покреће председник Вучић.

Подсетио је и да је прошло 2.924 дана од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина ништа није испунила из тог споразума, а пре свега првих шест тачака које се односе на формирање ЗСО.

Петковић је казао да је у протеклих неколико месеци било 33 напада на Србе на КиМ и поручио да не треба да наседају на провокације Албанаца.

- Ситуација са КиМ није нимало лака, запад никад неће одустати од Косова као независне државе, али желимо да проналазимо компромисна решења, да изађемо из замрзнутог факултета и да решавамо проблеме у региону -  рекао је Петковић.

Нагласио је да не пристајемо ни на какве притисце и претње, али да без Београда нема договора и да то треба свима да буде јасно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)