ДА ЛИ СУ БОЉА АНТИТЕЛА ИЗ ВАКЦИНЕ ИЛИ ПОСЛЕ ЗАРАЗЕ: Доктор Шеклер објаснио све о квалитети цепива и борби организма са вирусом

Novosti online

21. 04. 2021. у 09:55

​УКОЛИКО у наредних неколико месеци успемо да вакцинишемо више од четири милиона грађана, ниво колективног имунитета биће довољан да се вратимо у нормалан живот, поручио је данас вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.

ДА ЛИ СУ БОЉА АНТИТЕЛА ИЗ ВАКЦИНЕ ИЛИ ПОСЛЕ ЗАРАЗЕ: Доктор Шеклер објаснио све о квалитети цепива и борби организма са вирусом

Фото: Принтсцреен/РТС

- Оног тренутка када приђемо бројци од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница, и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу- рекао је Шеклер за РТС.

Он је додао да, ако се тај циљ постигне у наредним месецима, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан "да нас изведе на нормалан пут и нормалан живот".

Шеклер сматра да се млади мање вакцинишу јер им је у последњих годину дана говорено да су мање угрожени.

- То је створило уверење код њих да су отпорни и да то није тема за њих. Међутим, сада и млади људи обољевају и имају и тежу клиничку слику, и зато је неопходно да им се пошаље порука да треба да размишљају о заштити- поручио је Шеклер .

Шеклер напомиње да га охрабрује број вакцинисаних у Србији и даља заинтересованост за вакцинацију.

Питање антитела још увек изазива недоумице, јер често слушамо да људи кроз које је корона практично "протрчала" имају висок ниво имунитета, а исто тако има и оних који готово да их немају и поред тежег облика болести.

- Можете да имате тежак облик и да немате антитела, а то се понекад дешава јер је ваше тело потпуно исцрпљено после борбе са вирусом. Квалитет антитела није исти након прележане короне и након вакцине- рекао је др Шеклер и објаснио да је разлика у том протеину на вирусу где се ствара заштита, након болести се јавља на том Н протеину који је унутрашњи, а не С протеину, о којем сви причају и који је спољашњи.

Кад је реч о вакцинама закључак је да све вакцине ефикасно штите од тешких клиничких облика, тј. ризика по здравље. Неке брже стварају заштиту, неке спорије.

- Код кинеске вакцине имате период од 8 недеља када сте недовокљно заштићени- каже др Шеклер објашњавајући зашто се дешава да се људи и поред вакцине заразе. 

- Пошто је то дуг период није чудо што ће се десити зараза. Док Фајзерова и руска нуде висок ниво већ после прве вакцине. Па тако имате ту у неку брзину Фајзера и Спутњика, али и пратеће ефекте, температуру, малаксалост... Док док код Синофарма (кинеске) нема тих пратећих ефеката. Значи, постоје погодност и мана- каже др Шеклер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)