ШТА СУ ПАТРОЛЕ ПОЛИЦИЈЕ ОТКРИЛЕ У 2021: Подаци МУП поражавајући - Ево коликој нерегистрованих аутомобила има на улицама!

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

21. 04. 2021. у 11:00

САМО од почетка године стационарне и камере на полицијским возилима детектовале су између 15.000 и 16.000 прекршаја истека регистрације аутомобила!

ШТА СУ ПАТРОЛЕ ПОЛИЦИЈЕ ОТКРИЛЕ У 2021: Подаци МУП поражавајући - Ево коликој нерегистрованих аутомобила има на улицама!

Фото: П. Милошевић

Око 8.000 прекршилаца су снимиле стационарне камере и готово исто толико мобилне. За само један дан, приликом прошлонедељне редовне контроле код Палате "Србија", на Новом Београду, којој су присуствовали и репортери "Новости", чак 32 возача аутомобила, комбија, па чак и мотора, полицијска патрола је ухватила без регуларне налепнице.

Како су нам рекли полицајци, неки од прекршилаца заиста забораве да им истиче регистрација, па буду у прекршају по неколико дана, док други свесно не желе да је продуже и по годину-две. Тако су имали случај "порше кајена", скупог возила од 4.500 кубика, ком је "таблица" истекла још 2019! Многи, кажу, рачунају да их полиција неће зауставити јер не крше прописе, не возе пребрзо и користе појас.

А нерегистрован ауто не значи само мање пара у државној каси, већ и потенцијално небезбедно возило на путу, које није прошло редован технички преглед, па власник не зна да ли су му нпр. исправне кочнице!

- Уколико се деси саобраћајна незгода у ком је учествовало нерегистровано возило, његов власник сноси све трошкове и штету насталу и на свом и на туђем аутомобилу, јер му је с регистрацијом практично истекло и осигурање - објашњава Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције.

Према његовим речима, оног момента када камере на полицијским патролним колима детектују таблицу, а на екрану у ауту засветли црвени аларм, који показује да је регистрација истекла, полицајци заустављају прекршиоца и искључују га из саобраћаја. Уколико је у прекршају до 60 дана, има могућност да уради технички преглед и у МУП-у узме нову налепницу, али ако његов прекршај траје дуже, мора да одјави и врати таблицу.

- Само током априла поднели смо 7.000 захтева за покретање прекршајног поступка против власника возила који нису одјавили и вратили регистарске таблице. Такође, власницима је послато 8.000 позива зато што су њихова возила снимљена стационарним камерама како учествују у саобраћају, иако им је истекла регистрациона налепница. Од тог броја, чак 2.000 прекршаја је учињено оним возилима којима су налепнице истекле још 2019. - каже Милинковић.

ЧИТАЧ ДОКУМЕНАТА

ОСИМ монитора, унутрашњост полицијских кола је опремљена и читачем докумената, тачније саобраћајне дозволе и личне карте, на основу које је могуће проверити и возачку дозволу. Овај читач директно је повезан са базом МУП-а, па се одмах види да ли је нечија дозвола истекла или је под забраном управљања возилом.

Многи се поводе за тим да је казна за истеклу регистрацију ниска (10.000 динара, а ако се плати у року од осам дана само 5.000). Међутим, стварни трошкови далеко су већи. Дешавало се нпр. да стационарна камера и по 10 пута сними истог преступника, па се то рачуна као 10 прекршаја, пута казна од 10.000 динара. Такође, када полиција искључи возило из саобраћаја, да би стигао до техничког прегледа или на друго одредиште, возач мора да плати шлеп-службу. А ако одлучи да вози без таблица, које су му припадници МУП већ скинули, казна је до 120.000 динара, плус 14 казнених поена и осам месеци забране вожње!

На крову полицијских патролних кола налазе се по две камере. Једна снима простор испред, који види и полицајац кроз шофершајбну. Друга је бочна, АНПР камера, за аутоматско препознавање регистарских таблица. У себи има интегрисан процесор и софтвер, који очита у делићу секунде број на таблици и "провуче" га кроз систем, па се одмах покаже да ли је возач у прекршају или не. Ако су кола регистрована пали се зелено, а уколико нису црвено светло, на монитору. За само сат времена, колико је екипа "Новости" седела са патролом МУП, црвени аларм запиштао је више од десетак пута!

Аларм се пали, објашњава Милинковић, и уколико је за возачем или његовим аутом расписана потрага.

- Патроле опремљене овим системом могу да провере већи број возача него када се то ради ручно - каже наш саговорник. - Што је већи број контролисаних возача, показало се и да је већа дисциплина, а самим тим и безбедност у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)