ОБЈАВЉЕНА НОВА ПРАВИЛА ЗА СВАДБЕ У СРБЈИ: Ево шта све младенци треба да испуне пре весеља

Novosti online

20. 04. 2021. у 22:13

МЛАДА, младожења, два сведока и матичар - за тили час испуњен је максимални број дозвољених гостију на једном венчању.

ОБЈАВЉЕНА НОВА ПРАВИЛА ЗА СВАДБЕ У СРБЈИ: Ево шта све младенци треба да испуне пре весеља

Фото: Депоситпхотос

Могло би се рећи да смо сви заборавили како то изгледа заиграти у гужви на подијуму сале за свадбе до дубоко у ноћ. Каква је судбина пролећних прослава? Да ли ће поново бити дозвољене велике свадбе? Које су препоруке и да ли су младенци већ одустали?

Месецима уназад прича се о томе да ли ћемо се и када вратити у нормалу. Угоститељи и представници ивент индустрије организовали су протесте и слали предлоге како би свадбе и друга весеља могла изгледати у време када је пандемија још у јеку. Од стидљиво организованих венчања прошле године у јуну, прошло је готово годину дана, а коначног решења како за све запослене у тој области, али и саме младенце који би на најлепши могући начин да прославе свој дан још увек нема.

- Ретки су били случајеви отказивања венчања, углавном су будући младенци померали термин, једном, два пута, неки чак и три пута. Излазили смо им у сусрет и нудили им све слободне термине које имамо. Једноставно, људи желе да им то буде догађај за памћење, којег ће се сећати целог живота, а не да се окупе сами са кумовима и испотписују папире - каже једна београдска матичарка са вишедеценијским стажом.

Зато су сви погледи уперени ка члановима Кризног штаба који би требало да дају зелено светло.

- Треба причати о организацији свадби, знамо да ће пред крај маја, тачније у другој половини и јуну бити права навала за венчања. Истовремено, имаћемо тада озбиљан пад интензитета вируса, па је логично попуштање мера - рекао је др Предраг Кон гостујући на ТВ Прва.

Како је објаснио, у неком тренутку биће дозвољене масовније прославе.

- Биће омогућене свадбе. Тренутно је дозвољено окупљање до пет особа, у неком тренутку ћемо повећати на пример на 50, можда и више. Морачемо то да померимо. То је логично, све ово јако дуго траје - додао је др Кон.

Пре неколико дана Град Београд је у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље (ГЗЗЈЗ) упутио предлог организаторима прослава како би убудуће требало да изгледају венчања. Предлог је првенствено усмерен на запослене у ивент индустрији који ће у потпуности морати да преуреде своје капацитете који ће бити мање искоришћени, али и без стандардних делова једне свадбе - игре, гужве, честитања и љубљења.

- Младенци који организују свадбе морају озбиљно да размишљају како ће то да ураде. Не сме се догодити да људи дођу на венчање и да пет-шест сати проводе као да не постоји вирус, као да се ништа не дешава, то не сме да се деси, то не може да опстане. То морају да схвате и младенци и организатор. Ресторани, хотели или клубови - јасан је др Предраг Кон.

Како каже, правила ће се можда временом мењати.

- Вероватно ће се временом искристалисати да на свадбе могу долазити они који су заштићени, који су вакцинисани или су прелажали корону, или ће се тестирати сви остали, па онда нека скину маске, неће постојати опасност. У супротном мораће по шест сати да се носе маске. Ако кажете да нема шансе, онда се неће дешавати свадбе, као што их нема сада - јасан је наш угледни епидемиолог.- Не можемо да избегнемо попуштање мера. Ми сада имамо проблем да се налазимо у простору попуштања мера где је највећа могућност заражавања, а то је оно затворени делови кафића и ресторана, ивент догађаји, свадбе. Сутра не, сутра заиста не мислим да ће било шта да се попусти - казао је он.

Чини се да је кључно питање када би могле да буду ублажене мере и када ће се дозволити масовније прославе.

- Процена је да нам треба троцифрени број, испод 1.000 је апсолутни минимум за нека дешавања, а за овакве свадбе испод 100 заражених на дан! Није то тако страшно као што вам можда сада изгледа, скоро је пола пунолетних вакцинисано у Београду. У једном тренутку ће вероватно бити реткост да неко кога позовоте на свадбу није вакцинисан. Тада неће бити проблема - закључио је др Кон.

О броју отказаних и померених венчања у Србији још нема тачних података, али према речима представника ивент индустрије Бошка Бубање, чак 70 одсто анкетираних младенаца кроз њихово истраживање спремно је да свадбу одржи под пуним епидемиолошким мерама.

Како ће бити организован простор?

Предлог је првенствено усмерен на запослене у ивент индустрији који ће у потпуности морати да преуреде своје капацитете који ће бити мање искоришћени, али и без стандардних делова једне свадбе - игре, гужве, честитања и љубљења.

Ово су правила:

- Између столова мора бити размак од најмање два метра, тако што се тај размак рачуна између особа које седе за различитим столовима;

- За столом не може седети више од пет особа;

- Уколико не постоје столови и столице за седење, растојање између свих присутних лица мора бити такво да на сваких 9 метара квадратних може боравити само једно лице.

Ова препоручена површина се односи и на сценске извођаче;

- Колико год је могуће, груписати по столовима чланове истог домаћинства или особа које су у свакодневном контакту;

- Уколико је простор такав да се препоручена физичка дистанца не може одржати, неопходно је смањити број присутних у истој просторији/на истом простору;

- Препоручује се да се видно означи максимално дозвољен број људи који могу бити присутни у просторији или на отвореној површини;

- У случају да објекат поседује више улаза и излаза, раздвојити и јасно означити места за улаз и излаз;

- Организовати улаз у објекте тако да се не стварају гужве и да се одржава физичка дистанца од најмање 2 метра.

- Ангажовати особље које ће спроводити учеснике догађаја до столова или места у конгресној сали како би се смањиле гужве и непотребно кретање учесника по целом простору;

- Укидање подијума за игру – како би поставка простора била идентична класичним ресторанима;

- Постављање баријере од плексигласа или другог материјала, који се лако чисти и дезинфикује, између музичког оркестра и публике;

- Избегавање било каквог директног контакта, односно традиционалног честитања, грљења, љубљења и сл. на прославама;

- Онемогућити послуживање присутних по принципу "шведског стола", већ организовати да се гости послужују за столом.

Маске обавезне за све

У препоруци коју је објавио Градски завод за јавно здравље посебно место заузимају мере везане за дезинфекцију и ношење маски. То је битна промена у односу на досадашњу праксу.

Како се наводи ношење заштитних маски је обавезно за све (и за запослене и за учеснике) све време боравка на догађају, било у затвореном објекту или на отвореном (у моментима када не конзумирају храну или пиће);

Од обавезе ношења маски могу бити изузети само поједини музички извођачи и то само у тренутку извођења (певачи, извођачи на дувачким инструментима), али тада се препоручује постављање физичке баријере (од плексигласа или другог материјала који се лако чисти и дезинфикује) између њих и остатка групе. Маска за лице мора добро да пријања на нос и уста.

- Сваки други начин коришћења заштитне маске се сматра неправилним и неприхватљивим и овлашћено особље има обавезу да особу опомене, а по потреби, и удаљи, уколико се не одазове опомени - стоји у препоруци.

Шта младенци треба да ураде пре самог догађаја?

Како се наводи у препоруци, сами младенци као организатори догађаја морају да испуне одређена правила.

Тако, у позиву за скуп/догађај, организатор треба да обавести учеснике да истом не присуствују, уколико испоље клиничку слику или сумњу на заразну болести ЦОВИД-19 код себе, чланова своје породице или других особа са којима су били у контакту или уколико располажу доказом о позитивности на присуство САРС-ЦоВ-2 вируса, као и чланови породице и блиски контакти;

Такође, гости на догађају су у обавези да поштују све превентивне хигијенско-епидемиолошке мере дефинсане у препоруци, а о којима ће их обавестити младенци.

Заказивали свадбе годину дана унапред

До прошле године, односно до појаве короне, власници многих ресторана и хотела су саветовали младенце да венчање закажу бар четири или пет месеци раније. Понеки слободан термин било је могуће наћи “на срећу” чак и у септембру и октобру јер се дешавало да неко одустане, али су по правилу мај, јун, па и септембар увек су били распродати знатно унапред.

- Углавном се заказивало око годину дана унапред. С обзиром на то да су “ударни” месеци септембар, октобар, мај и јун, код нас је било резервисаних прослава венчања и много унапред - кажу из једног реномираног београдског хотела и додају.- Сада је, међутим, ситуација знатно другачија. Зову људи, распитују се, али сви заједно са нестрпљењем чекамо укидање мера.

Како додају, “надају се да ће се све од августа-септембра вратити у нормалу и да ће многи пожурити да надокнаде пропуштено”.

За трећину мање бракова у 2020.

Због епидемије короне прошле године је склопљено готово 12.000 бракова мање него 2019. Према подацима Републичког завода за статистику пред матичара је прошле године у Србији изашло само 23.914 парова, док је у 2019. било чак 35.754 младенаца. Дакле за трећину више!

Слична ситуација забележена је и у Београду где је судбоносно “да” изговорило 5.788 парова, што је око 3.000 мање у односу на 2019. годину.

У мају, јуну и септембру – месецима у којима младенци најчешће стају на луди камен, број венчања био је двоструко, односно четвороструко мањи. Свадбе су прво померане са пролећа на јесен, па одлагане за ову годину, а број црквених венчања готово је преполовљен због строгих епидемиолошких мера и забрана окупљања.

У нормалној години у Београду је на три и по брака долазио један развод, а у “коронашкој” 2020. имали смо тек 2,4 пута више венчања.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Boris

21.04.2021. 03:23

Niko ne kaze da je za sklapanje braka odnosno prvobracnih drugova najvaznije da su cisti da takvi ulaze u brak da se vencaju u crkvi ili drugoj verskoj ustanovi a ne koliko ce ljudi biti na bezpotrebnom derneku