ОД "МАСОВКИ" ПРОФИТ АДВОКАТИМА: Истраживање Правосудне базе Југ о споровима који оптерећују правосуђе

В. Ц. С.

20. 04. 2021. у 22:07

ПРАВОСУЂЕ је годинама оптерећено великим бројем парница са истоветним или сличним захтевима, које се обично називају "масовним предметима" или "масовкама". Оне изазивају велику оптерећеност судова и немала давања из буџета. Ово би укратко била суштина истраживања које је представила Правосудна база Југ на онлајн конференцији.

ОД МАСОВКИ ПРОФИТ АДВОКАТИМА: Истраживање Правосудне базе Југ о споровима који оптерећују правосуђе

Пресуде проверавају у Палати правде / Фото Н. Скендерија

Најпознатије "масовке" тичу се сменског и ноћног рада, накнада за исхрану и регрес запослених у ЈП "Железнице" и одговорности правних следбеника након реструктурирања, увећане зараде припадника полиције, дискриминација ратних резервиста (ветерани), прекомерно исплаћене накнаде за боравак деце у вртићима, дискриминација пољопривредних осигураника (пољопривредне пензије), ништавост трошкова обраде кредита...

- Нема назнака да ће се у скоријој будућности смањити интензитет масовних предмета. Напротив, све су прилике да ће доћи до омасовљења нових типова тужби. Један од узрока може бити пандемија, због чега је прошлог пролећа проглашено ванредно стање. Иако Уставни суд није прихватио да разматра уставност проглашења ванредног стања, заузео је становиште да је прекршајно кажњавање због непоштовања мере забране кретања неуставно - наводи се у истраживању.

Од "масовки" посебну корист имају адвокати, који и саветују клијенте да се упуштају у поступке, у њих улажу велике ресурсе и чак се и специјализују.

Феномен масовних тужби у Правосудној бази Југ разматрали су на примеру тзв. националки, код којих су физичка лица тужила НСЗ јер није исплаћивала накнаду за случај незапослености у складу са Законом. Од 2013. до 2018. против НСЗ, према њиховој документацији, поднето је више од 150.000 тужби. Челни људи ове куће кажу да је реализовано тек око 40.000 и да су две трећине добили. На име додељених казни и накнада штете исплаћени су милиони динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)