КАКО ЋЕ КАД МЕ ВИШЕ НЕ БУДЕ? Потресна питања чланова породица Саветовалишту за особе са интелектуалним инвалидитетом

Љ. П.

21. 04. 2021. у 11:30

ОСОБЕ са интелектуалним инвалидитетом и њихове породице одговоре на сва питања у вези са остваривањем права, али и савете, могу да потраже у Саветовалишту које је недавно почело да ради у нашем граду.

КАКО ЋЕ КАД МЕ ВИШЕ НЕ БУДЕ? Потресна питања чланова породица Саветовалишту за особе са интелектуалним инвалидитетом

Фото: Приватна архива

Адекватне и правовремене информације и савете моћи ће да добију и из других градова Војводине.

Истичући да, од када је Саветовалиште почело да ради 1. априла, већ имају доста позива, Татјана Лазор Обрадовић, програмска координаторка, каже да је циљ Саветовалишта, чији је рад покренуо Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама у Војводини, да кроз мултидисциплинарни приступ решавају проблеме особа са интелектуалним инвалидитетом и њихових породица.

- Породице са оваквим особама, разумљиво, највише интересује на који начин могу да реше проблем њиховог збрињавања, када родитељи дођу у године да не могу више адекватно да се о њима старају и када их више не буде - истиче наша саговорница. - Интересују се и за остваривање права на туђу помоћ и негу.

Тим стручњака у Саветовалишту састављен од по два правника, психолога и дефектолога, заинтересованима бесплатно пружа помоћ да остваре своја права, пре свега из социјалне заштите, образовања, здравства, али и других сфера живота.

Фото: Depositphotos

- Могу нам се обратити сви којима је потребна подршка да остваре своја права, а циљ је да се особе с интелектуалним инвалидитетом и њихове породице оснаже и да се што више укључе у све области друштвеног живота - предочава програмска координаторка Саветовалишта. - Улога је и да се заједница мења и да прихвата и прилагођава се овим особама.

ТЕЛЕФОНОМ И МЕЈЛОМ

САВЕТОВАЛИШТУ заинтересовани могу да се обрате сваког радног дана од 10 до 12 сати на број телефона 021/444219 или мејлом mnro.voj@gmail.com.

Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама броји 2.064 члана, а од тога њих 1.550 су особе са интелектуалним инвалидитетом. Међу њима је 139 деце узраста од неколико месеци до шест година, 195 њих имају од седам до 14 година, а 43 су од 15 до 18 година. Најбројнији су старији и има их 1.073.

Ради се и на њиховом осамостаљивању, али се прави и стратешки план запошљавања кроз програме јавних радова које спроводи Национална служба за запошљавање, јер сваким њиховим ангажовањем уговором у раду, прикупљају године стажа како би остварили услов за пензију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)