СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У САНУ: 80 година од успостављања усташких логора смрти

В.Ц.С.

20. 04. 2021. у 20:49

У СРПСКОЈ академији наука и уметности сутра ће бити одржана Свечана академија последњег ешалона логораша Јасеновца, у десет часова, под називом "Јасеновац - парадигма страдалништва (80 година од усташког геноцида и успостављања усташких логора смрти)".

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У САНУ: 80 година од успостављања усташких логора смрти

Фото: Архива Новости

- Свечана академија посвећена је 80-тој годишњици почетка "усташког коначног решења" и геноцида формирањем усташких логора смрти, међу којима и Јасеновца, једног од најбруталнијих и најозлоглашенијих у Другом светском рату - каже Славко Милановић, преживело дете, јасеновачки логораш.

Скуп ће, како је најављено, поздравити председник САНУ Владимир Костић, уводничари су академик Матија Бећковић и академик Василије Крестић, а специјални гост проф. др Гидеон Грајф, експерт за Холокауст, носилац Сретењског одликовања и почасни члан Удружења логораша Аушвиц-Биркенау и Удружења логораша Јасеновац.

Он ће за ову прилику допутовати из Израела и представити своју Трилогију (о Јасеновцу, "усташком коначном решењу" и Алојзију Степинцу). Гости су и потомак Николе Тесле, Лазар Косановић, као и Смиља Тишма, најстарији посланик и најстарији живи логораш Јасеновца (93 године).

Свечана академија одржава се у склопу кампање коју је покренуо Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш Јастребарског, у име последњег ешалона преживелих логораша усташких логора смрти у НДХ, ради доношења Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Њено усвајање очекује се 22. априла, на Дан херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца, кажу организатори скупа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)