ОБИШЛИ СРБЕ И СВЕТИЊЕ: Принчевски пар Филип и Даница Карађорђевић о посети Косову и Метохији

Д. ЗЕЧЕВИЋ

20. 04. 2021. у 19:15

ПРИНЦ Филип и принцеза Даница Карађорђевић били су у дводневној посети Косову и Метохији, током које су обишли Призрен, Ораховац и Велику Хочу. Српски принчевски пар је посебну пажњу посветио обиласку светиња Српске православне цркве.

ОБИШЛИ СРБЕ И СВЕТИЊЕ: Принчевски пар Филип и Даница Карађорђевић о посети Косову и Метохији

Фото Instagram/danamaar

У Mанастиру Светих aрхангела дочекао их је игуман, отац Михајло, након чега су присуствовали литургији, у Призрену су обишли и Храм Светог Ђорђа, призренску богословију, а највише их је одушевила Пећка патријаршија, један од најзначајнијих споменика српске прошлости.

- Обновљена Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену представља наду да на Косову и Метохији Срби могу да остану и опстану - навео је на друштвеним мрежама принчевски пар. - Ипак, за тај опстанак потребни смо им сви ми: сложни, уједињени и свесни тога ко смо и шта смо. У Ораховцу, енклави на крајњем југу Космета, затекли смо око 300 Срба, сабили су се у пречнику од 300 метара, чувајући своје, оно мало што је остало, што није продато или узурпирано. Окупили смо се у Цркви Успења Пресвете Богородице.

Посету су наставили обиласком манастира Зочиште, недалеко од Ораховца и Велике Хоче. Тамо су се поклонили моштима Светих Козме и Дамјана, за које се верује да поседују исцелитељске моћи, док су се у Великој Хочи поклонили жртвама киднапованих и убијених у том крају од 1998. до 2000, испред споменика подигнутом у сећање на страдале Србе.

- У Великој Хочи, познатој у историјским изворима од 12. века, као у својеврсном изолованом гету, живи око 700 Срба, суочених са драматично тешким условима немиле свакодневице и безмерне патње, без основних људских права, често без струје и воде - описали су своје импресије принц Филип и принцеза Даница. - Што се тиче Пећке патријаршије, она је један од најважнијих српских споменика, вековно седиште српских архиепископа и патријарха. Ту се чува богата уметничка и црквена баштина, која више од седам векова негује сећање на најславније, али и најтеже тренутке српске историје. Посебно упечатљива нам је била фреска "Лоза Немањића".

Фото Instagram/danamaar

Домаћини принчевског пара рекли су, за наш лист, да су они желели да сазнају све о њиховом животу, али и историји тог краја, а пре свега, царског града Призрена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)