ОВЕРА СЛОБОДЕ ЗА СРПСКУ ЦРКВУ: Влада Црне Горе припремила темељни споразум који ће закључити са СПЦ, како би уредили међусобне односе

В. КАДИЋ

20. 04. 2021. у 10:00

ПРЕМИЈЕР Здравко Кривокапић саопштио је да је Влада Црне Горе спремна за потписивање темељног уговора са Српском православном црквом, којим би држава и Црква уредиле своје међусобне односе.

ОВЕРА СЛОБОДЕ ЗА СРПСКУ ЦРКВУ: Влада Црне Горе припремила темељни споразум који ће закључити са СПЦ, како би уредили међусобне односе

После дуге борбе, СПЦ улази у правни систем Црне Горе / Фото Д. Миловановић

- Разговарао сам са патријархом Порфиријем и ускоро ћемо усагласити термин потписивања уговора. Ово питање не сме бити предмет политизације или подметања, не би ли се остварио који политички поен - написао је Кривокапић на "Твитеру", и додао да је СПЦ задовољна предложеним уговором.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић поздравио је ову вест и додао:

- Како је добро кад хорски вриште ДПС-СДП-СД-комите и постпејд аналитичари због темељног уговора са СПЦ. Могу да се не слажем са Здравком Кривокапићем око хиљаду тема, али ћу до краја бранити његов потпис којим ћемо одбранити нашу свету цркву у Црној Гори!

Након укидања спорних одредаба Закона о слободи вероисповести и најављеног потписивања темељног уговора, нова власт у Црној Гори дефинитивно ће омогућити Српској цркви да у Црној Гори и формално постане равноправни чинилац са преосталим трима конфесијама - Римокатоличком црквом, Јеврејском и Исламском заједницом, које су тај посао завршиле у време претходне власти.

Овај акт неће предвиђати промену статуса СПЦ. Према сазнањима "Новости", у темељном уговору уграђен је правни оквир односа између СПЦ и државе Црне Горе, на основу њеног вишевековног присуства и улоге коју је имала и има у овој држави. Споразум ће констатовати и општа питања попут међународно признатог начела о одвојености цркве и државе, као и слободе вере.

Потпредседник Владе Дритан Абазовић саопштио је став своје партије о овом питању - све верске заједнице треба да функционишу унутар јединственог правног система Црне Горе.

- Потписивањем темељног уговора СПЦ ће се наћи унутар јединственог правног система Црне Горе. СПЦ је тај уговор у Хрватској потписала још 2002. године. Ту нема ништа спорно - казао је Абазовић.

Он се осврнуо и на текст овог споразума, који се у јавности тенденциозно проблематизује, уз опаску да сви документи пролазе "скенер" Владе.

- Сви су говорили да СПЦ делује ван правног система Црне Горе и то је био највећи проблем. Данас се исти што су се жалили што је СПЦ ван закона, буне што ће бити део система. То је парадокс политике која се дешава у Црној Гори - навео је Абазовић.

Најава потписивања темељног уговора са СПЦ подигла је на ноге комите, ДПС, СДП и друге из такозваног "суверенистичког" блока.

- Све упућује да је реч о тајном уговору, још једном у низу аката Владе и СПЦ, којим се наноси штета националним интересима Црне Горе. Захтевамо од премијера Кривокапића да јавности предочи садржину уговора, а потом и покрене јавну расправу о овом веома важном питању - поручују из ДПС.

Ко ће у име државе Црне Горе потписати темељни уговор са СПЦ још није саопштено. У игри је премијер Кривокапић, али и министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић, коме је председник Владе, у међувремену, најавио смену. Као место потписивања овог акта помињу се Подгорица, Цетиње, али и седиште СПЦ у Београду.

И МИРАШ ТРАЖИ УГОВОР

ОРГАНИЗАЦИЈА ЦПЦ, која себе назива црквом, такође, тражи од Владе потписивање темељног уговора. Њен вођа Мираш Дедеић позвао је Црногорце да се одупру "злу" и поручио да актуелна влада наставља антицрногорску "традицију династије Карађорђевића".

- Ово је злокобна идеја која наговештава пропаст земље - изјавио је Дедеић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)