ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ "НОВОСТИ" Албански терориста добија маузолеј, почели радови на изграњи спомен обележја "команданту" Лешију

Танјуг

19. 04. 2021. у 21:02

ПРЕДСЕДНИК Националног савета Албанаца Рагми Мустафа рекао је да су на узвишењу изнад Великог Трновца на југу централне Србије почели радови на уређењу простора и изградњи објекта посвећеног команданту тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе Ридвану Ћазимију, познатом и као командант Леши.

ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ НОВОСТИ Албански терориста добија маузолеј, почели радови на изграњи спомен обележја команданту Лешију

Фото: Архива "Новости<"

Он је за Радио слободна Европа објаснио да ће то бити место на којем ће се "неговати сећање на команданта Лешија", кога , како тврди, на том простору доживљавају "као хероја новије историје, човека који се жртвовао за добробит свог народа”, преноси Косово онлајн.

Мустафа је додао да се на брду изнад Великог Трновца не догађа ништа страшно и опасно по државу, како се, по његовој оцени, третира свака иницијатива Албанаца на југу Србије.

Он је за РСЕ на албанском оценио да су "опасне изјаве које долазе из Београда према којима су Албанци увек државни непријатељи“.

Ридван Ћазими је био је један од четири команданта терористичке организације Ослободилачка војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Погинуо је 2001. године током сукоба са Здруженим снагама безбедности на брду Црни камен код Великог Трновца.

На улазу у Велики Трновац локални Албанци су му 2002. године подигли споменик, а 2012. је у том месту отоврен и музеј посвећен њему, који су подигли локални Албанци уз помоћ албанске дијаспоре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ScubaDiver

20.04.2021. 07:17

Разумљиво је то да га припадници албанске нације сматрају за хероја. Али срби га сматрају за терористу, што и јесте био. Од кога ослобађа део Србије? Од срба? Градити споменик њему на територији Србије је као када би се у Израелу градио споменик Хитлеру!

borko

20.04.2021. 07:41

Ne razumem kako sve što je sa oznakama terorizma nije sravnjeno sa zemljom do sada. U Albaniji i po Kosovu nek rade šta hoće, što su već i uradili. Setite se šta se radi sa običnom spomen tablom za pobijene i nestale srpske novinare.