ДОКТОР КОН ЈАСАН: Бираш вакцину или вирус, ако размишљаш превише погрешићеш

Novosti online

19. 04. 2021. у 18:45

НАЈМАЊЕ једном недељно се кризни штаб састаје да процени ситуацију. Не видим које нове мере би могле да се уведу у Србији, али ни олакшице, рекао је данас Предраг Кон, епидемиолог. Глобално је пандемија у свом највећем успону, 805.000 у једном дану је било заражено широм света, наводи Кон.

ДОКТОР КОН ЈАСАН: Бираш вакцину или вирус, ако размишљаш превише погрешићеш

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

- У Србији имамо спуштање и долазимо у ситуацију да постоји притисак на попуштање мера што је последица вакцинације и што последњих недеља имамо нешто оштрије мере. Мало је људи у баштама са овим лошим временом. У баштама су маске обавезне, осим када се користи пиће. Али знам да тамо нико не користи маске - рекао је Кон у Београдској хроници на РТС.

- Понашање људи је нешто што се дуготрајно учи, ви сад кад уђете у аутобус ретко ћете наћи да неко не носи маску, али је велики проблем што није прешло у навику да се носи у кафићима и ресторанима. Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите - сматра Кон.

Према његовим речима, уопште није тако тешко носити маску, па и на слављу, а ко је одговоран за то, па младенци и ресторан, објашњава Кон.

- Зовите вакцинисане госте - наводи Кон.

Србија - Израел?

Кон сматра да Србија не може да се пореди са Израелом јер они тренутно имају 85 одсто вакцинисаних грађана.

- Маске на отвореном су већ једном биле усвојене, па је речено да то не може да се спроводи. Зато што није регулисано законски. Тражио сам својевремено да се уведу казне за маске на отвореном. Читаве земље на отвореном носе маске - напоменуо је Кон.

Неће стићи да се "подигне" вирус у школама

Пошто су данас основци и средњошколци кренули у школе, Кон каже да ни раније није регистрован већи број оболеле деце, а кризни штаб нема податке о повећаном броју оболелих ђака.

- Неки ризик свакако постоји, да ће повратак деце у школе повећати број заражених. Али неће стићи вирус да се толико подигне, јер деца су у школи до 29. априла, па следи пауза - наводи епидемиолог.

Вакцинација је тренутно најзначајнија мера која директно утиче на ток епидемије. Тамо где нема толико вакцинисаних у Србији ризик је велики, то су такозвани џепови.

- Што се Београда тиче ја сам јако оптимистичан. Јасно се види убрзани пад. Бићемо у јуну значајно бољи, од друге половине маја ће се то осетити. У односу на свет заиста имамо прилику, неки не верују да је Србија заиста тако успешна по питању вакцинације. У Новом Саду је преко 36 одсто вакцинисаних, и у Нишу је слично, не само у Београду - објаснио је Кон.

Бираш вакцину или вирус

Како је навео, људи треба да схвате да је вакцинација једини излаз.

- Бираш вирус или вакцину, ако размишљаш превише, одабраћеш вирус и погрешићеш - наводи Предраг Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)