ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНО ПРИМИТИ ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ? Докторка Ћујић решила све дилеме - а ево шта каже о антителима

Novosti online

19. 04. 2021. у 17:38

НАКОН што је неколико наших грађана примило две дозе вакцине против вируса корона различитих произвођача, јавила су се питања да ли то може да буде опасно, да ли оставља последице по њихово здравље, да ли дугорочно утиче на могућност појаве појединих болести…

ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНО ПРИМИТИ ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ? Докторка Ћујић решила све дилеме - а ево шта каже о антителима

Фото: Printscreen

О комбиновању вакцина против ковида различитих произвођача ради постизања бољег ефекта имунизације причала је докторка биохемије у Институту за примену нуклеарне енергије Даница Ћујић.

- Није опасно комбиновање различитих врста и произвођача вакцина. Свака вакцина која је пуштена, свака вакцина је прошла озбиљне тестове безбедности. Нема сврхе да је нешто користи ако касније изазива неке компликације. Не постоји бојазан ако је неко случајно примио вакцине од два различита произвођача - навела је докторка.

Још увек нема чврстих доказа шта би било боље урадити када су у питању оне особе које нису стекле имунитет ни после друге дозе вакцине.

- У последње време сви су опседнути антителима и у реду је након прележаног ковида да се провери да ли је остао неки траг у телу, који касније може да помогне у контакту са зараженом особом, међутим нема потребе да се на недељном нивоу проверавају антитела. Исто је тако и са антителима након вакцине - рекла је докторка.

Дешава се да код неких особа ниво антитела није постигнут након вакцинације, међутим антитела су само један аспекат нашег имуног система. Особе које су примиле вакцину свакако би требало да се чувау без обзира да ли су развили антитела, навела је докторка.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)