ПРЕДЛАЖУ 30 ГОДИНА ЗА САОБРАЋАЈКУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ: Скупљају се потписи за петицију "Андреин предлог"

В.Ц.С.

19. 04. 2021. у 17:13

УДРУЖЕЊЕ "Андреина иницијатива“ почело је са сакупљањем потписа за петицију коју су назвали „Андреин предлог“, а односи се на Иницијативу за промену одредби Закона о безбедности саобраћаја и Кривичног законика Србије. Њоме се, између осталог, предлаже, увођење 30 година затвора за насилничку вожњу са смртним исходом, као и казну трајне забране управљања моторним возилом.

ПРЕДЛАЖУ 30 ГОДИНА ЗА САОБРАЋАЈКУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ: Скупљају се потписи за петицију Андреин предлог

Фото Depositphotos

Иницијативу за законску измену саставили су адвокати Данко Цвејић и Ненад Јанковић, новинар Филип Младеновић и Андреин отац Саво Бојанић. Како наводе у образложењу, статистике показују да се по броју погинулих у саобраћајним несрећама, с обзиром на број становника, Србија, уз Румунију и Бугарску, налази међу најнебезбеднијим државама у Европи. Такође, у нашој земљи је општи тренд да се за кривична дела против безбедности саобраћаја изричу парадоксално благе казне. Више од 67 одсто свих казни за ово дело су условне осуде, следе новчане, а само у 10 одсто случајева се изриче затвор. Досуђене затворске казне често су испод прописаног минимума.

- Пошто се десио трагичан догађај у Нишу, 4. јануара 2021, када су смртно страдали пешаци: дванаестогодишњи Андреј Прекљушај и четрдесетосмогодишњи Дејан Илић, отац троје деце, међу грађанима осетило се велико неспокојство и незадовољство поводом благе казнене политике. То је наметнуло потребу да се изврши промена одређених чланова Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Кривичног законика Србије – образлажу предлагачи.

Они у Закону о безбедности саобраћаја предлажу да опште ограничење брзине у насељеним местима буде 30 км/х уместо досадашњих 50 км/х, а на ауто-путевима 100 км/х уместо 130 км/х.

- Колики је значај поштовања ограничења брзине у насељеним местима види се већ из саме чињенице да се са сваким километром прекорачења драстично повећава пут кочења, при чему се вишеструко смањује шанса пешака да преживи налет возила. Најосетљивији учесници у саобраћају јесу бициклисти, пешаци и посебно деца. Градови Осло и Хелсинки већ су увели смањење брзине на 30 км/х и у та два града за годину дана ниједан бициклиста или пешак није смртно страдао – образлажу иницијатори петиције.

Такође предлажу да возачи буду кажњавани и затворском и новчаном казном, а не као до сада или једном или другом.

Што се тиче Кривичног законика предлажу строжнију казну за дело у ком је наступила смрт једног или више лица, уместо досадашњих 2-12 година затвора, подизање на 5-15 година, као за убиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)