БЕБА ЈЕ ИМАЛА САМО ДЕВЕТ ДАНА: Све о цитокинској олуји која је однела најмлађу жртву короне у Србији

Ђ. С.

19. 04. 2021. у 15:36

БЕБА из Крагујевца, којој је на рођењу дијагностикована инфекција вирусом корона, преминула је данас у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

БЕБА ЈЕ ИМАЛА САМО ДЕВЕТ ДАНА: Све о цитокинској олуји која је однела најмлађу жртву короне у Србији

Фото: Приватна архива

Беба се заразила још док је била код мајке у материци. У првим сатима по рођењу била је добро, али је у трећем сату добила температуру и убрзо развила и све симптоме запаљења.

Новорођенче је било прикључено на респиратор, али је током лечења дошло до развоја мултисистемског попуштања свих органа, па је уз лекарску пратњу пребачено у Универзитетску дечију клинику у Тиршовој због наставка лечења.

Нажалост, лечење респираторног дистреса и секундарне плућне хипертензије нису уродили плодом.

Инфекција вирусом корона довела је до цитокинске олује, стања које укључује стварање огромног броја имуних ћелија и превелику производњу цитокина. Ово стање се манифестује тешком упалом, пнеумонијом, недостатком даха, упалом дисајних путева, а може да доведе и до застоја више органа.

Шта су цитокини?

Реч је о малим протеинима које стварају имуне ћелије у нашем организму.

Њихова улога је да омогуће комуникацију између ћелија и урођене и стечене имуности, да пренесу информацију са једне на другу ћелију о продору вируса или бактерије и убрзају, појачају или успоре деловање имуних ћелија, а са тиме и одбрамбени одговор организма на присуство било ког патогена.

Улога цитокина заједно са различитим ћелијама нашег имуног система је одбрана организма, али тај одбрамбени рат оставља последице које су некада праћене већим оштећењима него што их изазива сам вирус.

Кад долази до цитокинске олује?

До цитокинске олује долази када имуне ћелије постају хиперактивне и производе превише цитокина. Посебно је неповољно стварање проинфламаторних цитокина, који подстичу деловање имуних ћелија и тако појачавају имуни одговор.

Због тога се јављају оштећења у организму домаћина који удружени доводе до затајивања више органа у исто време.

Последица је изузетно тешко стање организма које може да буде праћено испадом функције виталних органа, а на крају и леталним исходом.

Мултисистемско попуштање органа

Развојем тешке форме обољења са цитокинском олујом и последичним попуштањем више органа јављају се и последице које некада могу да буду трајне, а некада могу да доведу и до смртног исхода.

Поред плућа која су примарно захваћена, оштећења могу да настану и на срцу, бубрезима, централном нервном систему...

Најмлађа жртва короне у Србији

Беба која је преминула од последица инфекције вирусом корона била је најмлађи пацијент у овом делу света који је оболео од ковида-19 и уједно и најмлађа жртва опаког вируса у нашој земљи.

Најмлађа жртва ковида-19 у свету била је беба стара два дана у Јужноафричкој Републици. Беба је рођена превремено и била је прикључена на респиратор. Преминула је у мају прошле године.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)