БРИНЕ ПОДАТАК ДА ЈЕ СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ: Доктор Јанковић - И млада особа може да има Ахилову пету

Novosti online

19. 04. 2021. у 09:23

ОД данас важе неке нове мере Кризног штаба. Ђаци су поново у клупама. Међутим и све је више деце са тежом клиничком сликом. Током викенда дневно је било више од 2.000 заражених. Шта значи констатација да ситуација више није ванредна, али је неповољна?

БРИНЕ ПОДАТАК ДА ЈЕ СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ: Доктор Јанковић - И млада особа може да има Ахилову пету

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је да то што виђамо више деце у болницама позитивне на коронавирус треба да нас забрине. Два су објашњења за то, један је да вирус мутира, а друго да што је више заражених, вирус нађе пут до оних који не могу да се изборе, иако их је у тој популацији деце мало, објаснио је Јанковић.

Од данас важе неке нове мере Кризног штаба. Ђаци су поново у клупама. Међутим и све је више деце са тежом клиничком сликом. Током викенда дневно је било више од 2.000 заражених. Шта значи констатација да ситуација више није ванредна, али је неповољна? 

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је у Јутарњем програму објашњава да те категорије помажу пре свега епидемиолозима. 

- До скоро смо говорили да је ситуација катастрофална. Реч неповољна нам говори, да она није катастрофална, али да не можемо да се потпуно опустимо- навео је Јанковић.

Према његовим речима, док год имамо вирус морамо да смањујемо да се људи заразе, јер што је више случајева биће и више тешких клиничких слика.

Напоменуо је да и млада и здрава особа може да има Ахилову пету.

Додао је да бразилски сој коронавируса није детектован у Србији до овог тренутка, али наглашава да морамо бити на опрезу.

- Превентивне мере против свих сојева вируса су исте. Наравно сојеви који се брже шире могу да нам отежају борбу- каже Јанковић.

Имунолог је рекао да је у плану да се имунизују сва занимања која су у додиру са великим бројем људи. 

- Колико сам задовољан да наша земља тако брзо успева да имунизује велики део становништва, морам да кажем и реч опреза. Далеко смо од тога да овај проценат имунизованих може да буде колективни бедем имунитета и да можемо да се опустимо- истакао је Јанковић. 

Упозорава да ако прерано почнемо да попуштамо мере и да се осећамо сигурним, то може да нам се освети, јер има још увек осетљивих, које нису прележали болест, да не говоримо да ни ту имунитет није трајан, нити су вакцинисане. 

- Ми знамо који је број вакцинисаних са две дозе, а знамо и колико је било оболелих, али те групо се поклапају, јер људи који су прележали вирус стају први у ред за вакцине. То није случајно. Онај ко је имао и блажи облик пита само где и када могу да се вакцинишем- истакао је Јанковић.

Отварање граница ка Грчкој, коментарише да му као имунологу то није јасно, али да када сагледа ширу слику примећује да ће то да мотивише људе да се вакцинишу. 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)