СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ПОСТ-КОВИД СИНДРОМУ: Од "мождане магле" до проблема са срцем

Novosti online

19. 04. 2021. у 07:55

ПОЈЕДИНИ пацијенти који су прележали ковид 19 неколико недеља после ковида добијали су симптоме попут температуре, дијареја, повраћање, малаксалост, бол у глави, па чак и осип на кожи и болове у кичми.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ПОСТ-КОВИД СИНДРОМУ:  Од мождане магле до проблема са срцем

Фото: Танјуг

Кардиолог доц. др Марија Здравковић рекла је да су се ти симптоми јављали и да су лекари КБЦ "Бежанијска коса", чији је директор, имали прилике да виде то, захваљујући великом броју оболелих од ковида који су прошли кроз ту болницу.

- Ми смо та искуства систематизовали, направили базу података и ми смо те пацијенте пратили, јер смо приметили да се пацијенти враћају и када су пи-си-ар негативни, са озбиљним тегобама, да они просто нису имали где да оду и да сада ми имамо преко стотинак прегледаних пацијената. Тако смо и постали центар за праћење пост-ковид компликација- рекла је др Здравковић током гостовања у емисији РТС ординација.

Додала је да када коронавирус прође кроз наше тело, он поремети и кардиоваскуларни систем и регулацију притиска, пулса и дисања и прође кроз све наше мишиће, укључујући и срчани мишић, али и све наше нерве и кичмене живце.

- Оно што су Американци сада доказали у једном истраживању, пролази кроз наш централни нервни систем, утиче на стање наше концентрисаности, на стање наше психе, на меморију, на могућност памћења, на могућност учења- казала је Марија Здравковић.

Истакла је да се од младих који су прележали корону не може очекивати да добро научи за контролни, пошто је моћ концентрације после короне умањена најмање четири недеље и да се ствара врста "мождане магле".

- Стање свести да не можете брзо да реагујете, не можете брзо да памтите, не можете брзо да доносите одлуке, што треба имати на уму код особа која раде озбиљна и тешка занимања, где је важна концентрација- истакла је директорка КБЦ Бежанијска коса.

Навела је да је потребно обратити пажњу да се те особе осећају довољно здраво како би могле да обављају свој посао на прави начин, пошто је потребно време, одмор и одређена терапија да би се сви органи опоравили.

Не може се предвидети ко би могао да доживи пост-ковид синдром

Марија Здравковић је рекла да се и даље не може предвидети ко би могао да доживи пост-ковид синдром и да би могле да се јаве компликације на другим органима, иако није било компликација на плућима.

Навела је да пацијенти понекад долазе са кардиоваскуларним и гастроентеролошким проблемима, као што су кратак дах, излив на срцу и лупање срца.

- Ми смо имали неколико случајева када је рађена коронарографија са сумњом на акутни инфаркт, а потпуно су нормални крвни судови. У ствари, ради се о такозваној мимикрији, да уместо инфаркта постоји срчана корона и онда долази до спазма крвног суда и ми имамо слику акутног инфаркта, а пацијент нема акутни инфаркт, али то не значи да је његово срце здраво. Није здраво, јер је нападнуто короном- истакла је Марија Здравковић.

Објаснила је и да су код продужених напада дијареје пацијенти говорили да храна коју су појели није сварена и да имају болове и грчеве у трбуху за које не знају одакле им.

- Велики број деце је у првом налету имао корону као дијареју са страшним грчевима у трбуху. Обично то деца тако реагују, са тим симптоматологијама, а наравно да могу и одрасли- навела је др Здравковић.

Додала је и да корона код људи који имају проблема са кичмом напада ситне зглобове, због чега они имају осећај да су се ушинули, али да је заправо у питању генерализовано запаљење малих зглобова око кичмених пршљенова који изузетно боли и ствара главобољу и несвестице.

- Ви имате велики број особа које долазе са страшним несвестицама, са вртоглавицама, а неретко са податком да су краткотрајно изгубили свест- нагласила је Марија Здравковић.

Додала је да не постоје подаци нигде у свету о томе када могу да се појаве симптоми пост-ковида, али да се сматра да могу да се појаве од три до шест месеци после прележане болести.

- Обично се јављају првих месец дана након излечења короне- додала је др Здравковић.

Они који прележе ковид су склони и другим инфекцијама 

Говорећи о склоности другим инфекцијама после прележаног ковида, Марија Здравковић је навела да је тачно да су они који прележе ковид склони да се заразе другим болестима.

- Ми сад имамо једног пацијента у болници који је прележао корону и лежао је месец дана у једној болници ван Београда, па је после код нас и нико није знао шта се дешава с њим и зашто има тако високе температуре. Ми смо урадили детаљну анализу и видели смо да он има врло ретко гљивично обољење плућа, такозвану аспергилозу, која је толико ретко обољење, а напада само људе код којих је екстремно уништен имунитет- истакла је Марија Здравковић.

Напоменула је да они који и 14 дана након заразе короном имају температуру, најчешће имају и неку супер инфекцију, односно још једну инфекцију поред короне и да се то дешава код људи којима је коронавирус уништио имунитет.

Марија Здравковић је навела и да клостридија напада људе све чешће и да не треба заборавити да њу велики број људи има у себи и да је она притајена све док је имунитет добар.

- Међутим, у случају пада имунитета, све више имамо особе које дођу због клостридијалне инфекције, обично старије особе, јер она је карактеристична за старије особе и организам који је измучен и истрошен- нагласила је др Здравковић.

Додала је да све бактерије које иначе не нападају имуноотпорне људе, после короне могу да нападну и да би зато било добро три месеца после прележане короне избегавати било какве захвате на себи.

Корона је гора од коксакија

Марија Здравковић је указала на податак који је објавила једна професорка из Немачке, да 92 процента особа које имају кардиоваскуларне тегобе имају захваћеност срчаног мишића по типу корона миокардита.

- То значи, по типу, као што су раније људи причали 'ја имам коксаки и напао ми је срце', е то је сада корона, само што је она много гора од коксакија. Она прави едем, оток одређеног дела срчаног мишића који је тог тренутка толико мали да не може да се види на ултразвуку, али је аритмоген и даје тај поремећај срчаног ритма- казала је Марија Здравковић.

Објаснила је да су то углавном здрави људи који нису навикли да део срца код њих испада из функције и да осећају да се нешто дешава. Нагласила је да је најважније да мирују и да примењују терапију коју је дао кардиолог.

Марија Здравковић је додала да је осим мировања потребно пити витамине Це и Де, као и цинк и селен.

- Оно што је важно у старту, то је тај селен и цинк који директно блокирају везивање коронавируса за срчану ћелију- казала је др Здравковић и додала да није лоше да се цинк и селен пију и превентивно.

Нагласила је да постоје и различите групе лекова за миокардитис, пре свега бетаблокатори, АЦ инхибитори, али да морају да их одобре лекари.

- Сви ти лекови, ако се погрешно дозирају, могу да нашкоде пацијенту и оно што увек кажемо, код пацијената који имају корону, јако је битна контрола. Да ли ће бити на две недеље или на три недеље, али контроле мора бити, јер се болест мења- нагласила је др Здравковић.

Напоменула је да је позитивно да је код великог броја људи који су имали миокардитис на контролном прегледу после осам недеља имају повлачење, а неки од њих имају комплетан нестанак болести.

- То је нешто што је пролазно, као што је и корона пролазна код малог броја људи, она ће дати значајно оштећење разних система, али то је врло мали број људи. Код највећег броја људи треба испратити да тај период прође добро док се особа потпуно не опорави- казала је Марија Здравковић.

Објаснила је да то не значи да особа треба бити потпуно прикована за кревет, већ да је неопходно да се шета колико се може сваког дана.

Што је јача реакција организма, то је већа вредност Д-димера

Говорећи о Д-димеру, Марија Здравковић је објаснила да је то мера јачине реакције нашег организма на вирус.

- Што је јача реакција организма, што је било више сигналних лампица упаљено, то је већа вредност Д-димера. Он се различито изражава, то је индивидуална склоност- казала је Здравковићева.

Додала је да се, уколико Д-димер износи преко 1.000 јединица, тада разматра увођење антикоагулантне терапије, али да се и то разликује од узраста пацијента.

"Није исто разматрати антикоагулантну терапију код неког ко има 25 или 30 година или код неког ко има 70 година. Он има више ризика, тај са 70 година има другачије крвне судове, другачије венске залиске, има већу количину крви, густину крви. На густину крви не утиче само Д-димер, утиче и холестерол, триглицериди, количина шећера у крви. Све оно што повећава вискозност", казала је Марија Здравковић.

Напоменула је да је код дијабетичара и код оних који имају велике масноће крв густа, али и да постоји природна склоност за повећани или смањени Д-димер.

Марија Здравковић је истакла да би код свакога ко има било какав фактор ризика било потребно примењивање антикоагулантне терапије и месец дана након прележане болести.

- По новим протоколима, ако је средње тешка клиничка слика, антикоагулантна терапија иде две недеље, стриктно прекида после те две недеље или месец дана- казала је Здравковићева.

Истакла је да је налаз о Д-димеру потребно упоредити са клиничким стањем пацијента.

- То је прво правило у медицини - не лечимо налаз, лечимо пацијента, корелирамо са клиничким стањем, као што исто да дође пацијент са нормалним налазом Д-димера, али има клиничку слику која упућује да се ради о суспектној емболији, морамо без обзира на вредност Д-димера, он може да буде чак и испод референтне вредности, може тромб да постоји- казала је Марија Здравковић.

"Аспирин је почетак рушења настанка тромба" 

Гошћа РТС ординације је рекла да је аспирин почетак рушења настанка тромба и да он њих спречавају да се залепе, а да други лекови помажу да се већ настали тромб не шири и распадне.

- Због тога је аспирин кључни део који се даје код највећег броја лакших ковида, али оно што је битно, да би неко почео да узима аспирин, он мора да се консултује са својим лекаром. Колико је то добар лек, он је и опасан, због тога, немојте на своју руку, консултујте се с лекаром и постоје различите дозе аспирина- истакла је Марија Здравковић.

Када је реч о хроничним болестима које код неких људи настају после прележане короне, попут дијабетеса, хипертензије и тежих обољења, Марија Здравковић је објаснила да њихова појава обично није краткотрајна.

- Што се тиче короне, она има неку терапију у којој се дају кортикостероиди. То су јако добри лекови који смањују инфламаторни одговор организма када је прејак. Тај лек сам по себи диже притисак и диже шећер- казала је др Здравковић.

Навела је да већина људи има и граничан притисак и шећер и да када се на то додају кортикостероиди, нормално је да имају контраефекте.

"Да ли ће се то повући, уколико се укључи терапија и уколико се скине, пре свега, телесна тежина, а онда се уведе да се не једе превише слано, превише масно, да се укључи физичка рекреација, али када, прва три месеца не можете ни да кренете да се максимално рекреирате, онда ви можете да планирате да решите", казала је Марија Здравковић.

Медицина је врло развијена, не треба се ничега плашити

Истакла је да се не треба ничега плашити и да је медицина врло развијена у данашње доба, као и то да постоје лекови, али да је битно да пацијенти не пију сами лекове и да се увек договарају са доктором.

- Морате да знате шта пијете, у којој дози и тај који вам је дозирао мора да вас контролише да би знао како делује тај лек- казала је др Здравковић.

Додала је да се јавља и опадање косе, али да је то пролазно.

- Чућете од многих особа да може да се јави поремећај рада штитне жлезде, због тога што сама корона напада и штитну жлезду, у смислу настанка неког продуженог Хашимото тиреодитиса са скоком антитела. То се обично код млађих особа јавља и ми видимо поремећај рада штитне жлезде- истакла је Марија Здравковић.

Додала је да је примећен и велики проблем са несаницом, а да кардиолози виде проблеме са хипертензијом која је увод у све теже кардиоваскуларне проблеме.

- За корону је карактеристично да првих месец дана после короне, већина људи која је имала повишен крвни притисак има нешто ниже вредности крвног притиска. Толико ниже да морају да прекидају терапију, да смањују терапију. Они морају да смањују терапију, пошто ће пасти у несвест, зато што су то људи у озбиљним годинама који дођу до вредности 90 са 60, која угрожава функционисање људи старијих од 65 година- казала је Марија Здравковић.

Нагласила је да је потребно да мере притисак, пошто се организам опорави и у једном тренутку почну да расту вредности крвног притиска.

Код неуролошких последица добро су се показали витамин Бе и магнезијум 

Говорећи о суплементима који се препоручују након прележаног ковида, Марија Здравковић је рекла да се код људи који имају неуролошке последице добро показао витамин Бе и магнезијум.

- Ми смо имали код малог броја људи озбиљне неуролошке поствирусне компликације, од фацијалиса, парализе фацијалиса, када је пола лица залеђено, до тога да су најчешће вртоглавице нејасног порекла- рекла је Марија Здравковић.

Подсетила је да су лекари из Ниша први утврдили да поједини реконвалесценти слабије чују, а примећено је да се траже и прегледи ОРЛ специјалисте, али да је слабији слух пролазан.

Додала је да је и најтежа компликација у неурологији цереброваскуларни инзулти, односно шлогови, као и да је повећан број таквих пацијената.

Марија Здравковић је објаснила да су вежбе дисања значајне током опоравка од ковида и да је најбоље да се од пет до десет пута задржи дах колико је могуће и скроз испусти и да би то требало чинити два пута дневно.

- Добро дисање регулише проток циркулације кроз срчани мишић, а онда и опушта мускулатуру кичмену која је често врло напета од стреса, а иначе то треба да раде и други, ко није имао корону- навела је Марија Здравковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Petar

19.04.2021. 12:23

To što Vi kažete, doktorice, bilo bi lepo kada bih mogao ja i mnogi drugi za izdvojeni novac od plate da nađemo specijaliste, ali je do njih u specijalističkom centru bolnice Pančevo teško doći. Jedino vidim da ortopedi i neurolozi još uvek imaju ispred vrata pacijente. Privatno, ko ima da plati pregled može, ali to je privilegija platno bolje stojećih.