ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ: Хелени тачно у 8 отварају границе, а ово су правила којих се морате придржавати

Novosti online

18. 04. 2021. у 23:35

ГРЧКА званично у осам часова отвара границе за стране туристе. Због тога је Влада у Атини издала саопштење са детаљним упутством за улазак у земљу.

ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ: Хелени тачно у 8 отварају границе, а ово су правила којих се морате придржавати

Фото: ЕПА

Конкретно, пише у упутству за улазак у земљу, становници држава чланица Европске уније, Шенгенског споразума, Уједињеног Краљевства, Сједињених Америчких Држава, Уједињених Арапских Емирата, Србије и Израела могу ући у Грчку ако имају:

1. Негативан тест узрокован ПЦР методом урађен у последња седамдесет два (72) сата пре њиховог доласка у Грчку

- Тест мора бити урађен од стране лабораторија земље порекла или транзита или јавних или приватних лабораторија у тој земљи, под условом да такве приватне лабораторије сертификује надлежно национално тело  и

- имају потврду о тесту, име и број пасоша или личне карте особе и коју приказују овлашћеном лицу.

2. Потврду о вакцинацији

У случају да су вакцинисани против корона вируса, потребно је да путници покажу потврду о вакцинацији на енглеском језику, издату од стране јавног органа и у складу са релевантним законодавством, под условом да протекне четрнаест (14) дана од завршетка вакцинације.

Потврда о вакцинацији укључује име особе, врсту примљене вакцине и број доза, која ће бити дата на увид представницима Генералног секретаријата за цивилну заштиту и Националне агенције за јавно здравље (ЕОДY) која је надлежна. Они могу да провере њену аутентичност, као и надлежно министарство.

Подсетимо, Република Србија својим грађанима издаје двојезичне потврде о вакцинацији са QR кодом.

У упутству је даље наведено да особе које улазе у земљу могу да буду подвргнуте лабораторијском узорковању (тестирању на граници).

Током свог боравка у земљи, морају да се придржавају мера за ограничавање ширења корона вируса које су на снази, пише у саопштењу Владе Грчке.

Такође, свако ко путује у Грчку мора да попуни ПЛФ формулар 24 сата пре доласка у земљу.

Осим тога, туристи ће у Грчку моћи да уђу преко граничних прелаза са Бугарском - Промахонас и Нимфеја.

Гранични прелаз Евзони и даље остаје затворен за туристе, а преко њега ће у земљу моћи да уђу само држављани Грчке, странци са зеленом картом и аутопревозници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)