ВУЧИЋ О ЗЕЛЕНОЈ АГЕНДИ: То не треба да буде идеологија фатализма, али треба да преваспитамо сами себе

Novosti online

18. 04. 2021. у 00:03

СРБИЈА треба да преваспитава себе да чува реке, планине, да смањи производњу и употребу чврстог горива и гас доведе до сваког места, али треба притом да се води рачуна о виталним интересима државе, поручио је вечерас председник Александар Вчић и истакао да "Зелена агенда" треба да буде агенда разума, а не идеологија фатализма.

ВУЧИЋ О ЗЕЛЕНОЈ АГЕНДИ: То не треба да буде идеологија фатализма, али треба да преваспитамо сами себе

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Без намере да се, како каже, било коме додворава, Вучић казе да се од Србије тражи да смањи производњу угља и бро мини хидроелектрана.

Ако бисмо, каже, то урадили ми бисмо остали без струје и морали бисмо да је купујемо из иностранства.

- Ми то себи не можемо да дозволимо да укинемо Колубару и Костолац - на памет нам не пада - рекао је Вучић гостујући на б92 тв.

Хоће, додаје он, да ми кажемо да нам угаљ не треба и да треба да отпуштао људе, а онда би рекли: "Е па, видиш, Вучић је крив што их је оставио без хлеба".

- Нека они то кажу радницима Колубаре и Костолца и њиховим породицама - поручио је председник.

Лепо је, истиче, имати чисте реке и чист ваздуха, али, додао је, само Аустрија има 4,5 хиљада хидроелетрана.

- А, ако кажемо добро, `ајмо на ветроелектране, како је приметио, онда кажу: е немојте на ветар убијате нам птице... Кажу, идите на соларну енергију.

- Па нисмо ми Грчка да идемо на солар, а чуо сам да за то има заинтересованих инвеститора. Са соларом не бисмо могли да покријемо ни 15 одсто струје која нам је потребна -  навео је Вучић.

Указао је да док у земљи није било фабрика било је чистог ваздуха.

А сада, истиче, фабрике имате и у Нишу и у Новом Саду и у њима је производња изведена по свим европским и светским стандардима.

Нечист ваздух је и због мноштва аутомобила, каже председник и додаје да 10 одсто породица у Србији има два и више аутомобила.

Осврнуо се и на критике да су Кинези криви за загађен ваздух.

- Има и код нас око владе и у СНС-у људи који не смеју никада ништа да кажу, али кажу да су Кинези криви. За шта су Кинези криви, за Железару смо их ми звали да нас спасу и хвала им на томе? Не само Железару, већ и 5.000 радника - запитао је Вучић и честитао кинеским власницима Железаре на успешном пословању, што, како истиче, утиче и на раст прихода Србије.

Подсетио је да и Бор не би функционисао и да смо само могли да га затворимо да Кинези нису дошли у РТБ.

- Са Кинезима треба разговарати да екологија буде нешто са чиме ћемо да се бавимо - да, али не да нам то буде нова идеологија фатализма у којој ћемо да уништимо све своје капацитете - рекао је.

Истакао је да нигде у региону и свету није лако доћи и реци радницима да им затварате фабрику.

Излаз је, истиче председник, да мора да се улаже што више у енргетску ефикасност.

- Зато сам рекао пажљиво, али ефикасно - поручио је председник.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Ja sam

18.04.2021. 02:41

Свака част и хвала председнику за све што је урадио и ради за земљу, жив нам био 100 година. Али истини на вољу, Кинези не брину о животној средини ни у својој Кини, а да ће да брину у Србији. Није реално да ми то очекујемо од њих.

Milica

18.04.2021. 19:45

Dobro je što će država u narednom periodu uložiti u ekologiju, kao važnoj sferi za zdravu, bolju i lepšu budućnost naše zemlje i naših građana. Pored države i mi sami moramo da vodimo računa o životnoj sredini.

Olja

19.04.2021. 00:35

Da se razumemo, od vazduha ne moze da se zivi, dzabe nam zdrav i cist vazduh ako nece biti fabrika u kojima cemo da zaradimo novac koji nam je potreban za potrepstine. Da se razumemo, svaka fabrika mora da postuje zakon o zastiti zivotne sredine i s obzirom da smo u 21. Veku postoji mnogo nacina da fabrika smanji zagadjenje koje izaziva. S druge strane, mislim da je vaznije da gradjani pocnu da se odgovorno ponasaju prema svojoj okolini!

Marko

19.04.2021. 00:40

Prvo treba krenuti od budjenja svesti o znacaju zastite zivotne sredine obicnog gradjanina! Mnogi svojim postupcima zagadjuju prirodu, svoje okruzenje i vazduh. Drzava nikad vise nije pridavala znacaj razvijanju projekata koji ce znacajno da doprinesu ocuvanju ekologije!