ПРОПИСИ НЕ ВИДЕ МАМЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: У усвојеном ребалансу буџета нису планиране измене у корист породиља и трудница

Ј. Ж. Скендерија

18. 04. 2021. у 10:33

МИНИСТАРСТВО за бригу о породици није уважило предлоге за измену Закона о финансијској подршци породици са децом, који су стигли од удружења "Маме су закон", али и од многобројних грађана Србије.

ПРОПИСИ НЕ ВИДЕ МАМЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: У усвојеном ребалансу буџета нису планиране измене у корист породиља и трудница

Фото Depositphotos

То значи да није усвојен захтев да се приликом обрачуна накнада зараде породиљама уместо 18 месеци радног стажа рачуна 12, јер на тај начин не би ниједна од мама на породиљском била понижена са примањем од неколико стотина динара кроз накнаду која поносно носи назив "финансијска подршка".

Према речима Татјане Мацуре, председнице удружења "Маме су закон", нема решења ни за минималне накнаде током неге детета, нити за вишеструко дискриминисане предузетнице.

- Мајке које су родиле више од четворо деце или зарађују више од три просечне зараде поново нису препозанте - каже наша саговорница. - Ми ћемо своје амандмане упутити свим народним посланицима и апеловати на њих да учине све што је у њиховој моћи да до усвајања неопходних измена Закона о финансијској подршци породици са децом и ребаланса буџета ипак дође. Народни посланици, као изабрани представници грађана, последња су инстанца којој се можемо обратити. Позваћемо их да гласају за маме и њихова права. Они су ти који својим гласом омогућавају да се закони мењају и треба их подсетити на то.

ТРИ ГОДИНЕ ЧЕКАЊА

И У ЦЕНТРУ за маме истичу да су упркос бројним састанцима и обећањима, предложене измене испод сваког разумног очекивања и да породице у Србији три године чекају на конкретне измене.

- Суочени смо са све гором демографском сликом Србије и недопустив је и у најмању руку неочекиван потез државе која, барем на речима, заговара подршку породици и деци - каже Јована Ружичић из овог удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)