ПЕНЗИЈЕ ЋЕ МОРАТИ ДА ПРАТЕ ПЛАТЕ: Милан Кркобабић о корекцији "швајцарске формуле"

Ј. Ж. С.

17. 04. 2021. у 20:27

ПОСТОЈЕ реални изгледи за корекцију "швајцарске формуле" за усклађивање пензија. Уз сугестију ММФ-а да учешће пензија у БДП-у не пређе 10 одсто, ако и даље будемо имали снажну привредну активност, уз раст продуктивности и очекивани раст зарада, отвара се простор за ванредно усклађивање пензија, рекао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ МОРАТИ ДА ПРАТЕ ПЛАТЕ: Милан Кркобабић о корекцији швајцарске формуле

Архива

Он је најавио да ће ова партија подржати корекцију "швајцарске формуле", пре свега у делу који се односи на усклађивање према расту зарада, и то тако да се са садашњих 50 одсто тај проценат повећа на 60, 70 или чак 80 процената, као што је то у Холандији.

- Формула, коју су пензионери Србије дуго чекали, представља битан искорак, јер искључује арбитрарност појединаца - сматра лидер ПУПС-а. - Сада знамо правила по којима се пензије усклађују. Рачуница је веома једноставна, зараде расту 10,6 одсто, а пензије свега 5,9. Јасно је да примања најстаријих губе трку са зарадама. Друга слабост је што се применом "швајцарске формуле" стално повећавају разлике између највиших и најнижих пензија. Тако, износ од 100.000 динара расте за 5,9 одсто, што је 5.900 динара, а ако имате пољопривредни чек од 10.000, раст ће бити свега 590 динара.

ПУПС се залаже за формулу "3П - Пензије Прате Плате", чијом применом би се пензије усклађивале искључиво према расту зарада у јавном сектору (расту плата учитеља, лекара, војника...).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)