ДРАГАН ЈЕ ДВА ПУТА БИО НА РЕСПИРАТОРУ: Нишлија се 95 дана у болници борио против короне, три пута је умирао и доктори су га враћали у живот

Novosti online

17. 04. 2021. у 18:39

Само децу да изведем на животни пут. И када сам клонуо, и када је све болело, и кад нисам могао да дишем, све време сам само о томе размишљао, како да останем у животу и да се не предам, почиње причу Драган Живић (54) из Ниша, ФИДЕ мајстор, тренер и међународни шаховски судија, који је у болници провео 95 дана борећи се са корона вирусом.

ДРАГАН ЈЕ ДВА ПУТА БИО НА РЕСПИРАТОРУ: Нишлија се 95 дана у болници борио против короне, три пута је умирао и доктори су га враћали у живот

Фото: Д.А.

Два пута реанимиран, два пута био на респиратору, 17, па 10 дана... После дуге борбе данас је код куће са својим најмилијима и, како каже, наставља борбу и такорећи учи поново да хода.

- Борбу сам започео још 11. децембра, када се јавио кашаљ, а затим и температура. Када сам 17. децембра завршио у болници, отпочела је моја борба. Борба за живот, дах, да останем у животу због мојих најмилијих. Није лако гледати, истрпети све оно, када су ме прикључили први пут на респиратор, медицинска сестра ми је рекла, будите храбри, јер знали су да ситауција није обећавајућа, прича Драган.

Било је тешко, препричава шахиста из Ниша, који је прве дане ове године, као и Божић, провео у болници. Здравствени проблеми су се гомилали, а овај храбри Нишлија успео је да победи сваки пут.

- Било је толико озбиљно да ми се стање стално погоршавало, па сам поново прикључен на респиратор. Било је јако тешко, све је било тешко. Коначно, после 95 дана дана болничког лечења, 21. марта сам се вратио својој кући и породици, прича Живић, и додаје да за излечење и повратак породици огромну захвалност дугује особљу Клинике за анестезију и интензивну терапију, посебно директору клинике проф др Радмилу Јанковићу и докторки Наталији Вуковић.

Борба за живот

Проф.др Радмило Јанковић каже да је Живић можда један од највећих успеха, јер за 95 дана човек је такорећи три пута умирао а лекари га враћали назад у живот.

- То је дуга хронологија која је почела средином децембра, па се он сам лечио кући, па је дошао у стационар, па су га наши консултанти ставили на машину, па скинули с машине. Стабилизовали, па га за Божић послали назад у стационар. Тамо се све закомпликовано опет, па су га вратили код нас. Човека смо опет стављали на машину, па опет скинули с машине, али овога пута смо га задржали код нас у зелоној зони, где је провео још 60 дана. Доживео је још један срчани застој, па је још једном реанимиран, па још 10 дана био на респиратору, онда смо га после 100 дана вратили кући, прича професор Радмило о борби за живот свог пацијента.

Др Радмило Јанковић /Фото Ј. Ћосин

Два пута клиничка смрт, два пута реанимиран, два пута враћен међу живе, свих 95 дана на кисеонику, па чак и сада код куће. Како додаје професор Јанковић, воља је победила и његова, али и лекарска упорност.

- Успели смо и он је један од наших највећих успеха, није нам се дешавало да неко два пута умире. Пре него што смо га отпустили он је био слаб, ја сам га подизао с кревета, носио до носила, и ја и техничари, није могао да стоји на ногама, после 95 дана лежања атрофирали су му мишићи. Више пута је имао и инфекцију и сепсу, више пута смо га извлачили, али ето успели смо, захваљујући његовој вољи али и ми смо били упорни, каже професор Јанкович.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)