НЕМЦИ И ШВАЈЦАРЦИ ХВАЛЕ ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучићева "несврстаност" - вакцине са свих страна

Танјуг

17. 04. 2021. у 13:33

ПОНУДА вакцина са Истока и Запада у Србији, за председника Александра Вучича је добродошла прилика да демонстрира Србима корист од својих односа са моћим пријатељима у Москви и Пекингу, пише "Ноје цирхер цајтунг"(НЗЗ).

НЕМЦИ И ШВАЈЦАРЦИ ХВАЛЕ ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучићева несврстаност - вакцине са свих страна

Фото: В. Митрић

-Далеко мање се труди око Брисела, као да мисли да му је тамо наклоност загарантована-наводи се у тексту који преноси Дојче веле.

Швајцарски лист, поводом покретања производње вакцине "Спутњик В" уСрбији, оцењује да је то "цепиво протеклих седмица изазвало контроверзе у целој Европи".

-Политизација набавке цепива у Србији има сасвим другу поенту. Вучић би да иде Титовим стопама и дела као несврстани. Како кандидат за ЕУ са одличним везама у Москви и Пекингу, Србија је поручила дозе са Истока и Запада- напомиње НЗЗ.

Лист подсећа да је ове недеље из београдског Торлака изашло првих 1.100 доза вакцине Спутњик В које су послате у Русију на проверу квалитета.

-Од идуће године би читав производни циклус требало да се аутономно одвија у Србији. Влада се нада годишњој производњи 30 милиона јединица- пише тај лист.

Како се наводи, Србија тако постаје прва европска земља, осим Русије, која прави Спутњик В.

НЗЗ напомиње и да су "у великом стилу" вакцинисани грађани суседних земаља, а да су "вакцинални туристи" допутовали су и из Немачке, Аустрије и Швајцарске.

-Српском председнику веома прија улога регионалног лидера. Она додуше у суседству изазива скепсу и одбијање. Али Вучић указује на то да је испоручио вакцине у Сарајево месецима пре ЕУ. И друге суседе је даривао малим испорукама. Косово пак одбија цепиво из земаља које нису признале независност. Тако кинеске и руске вакцине не долазе у обзир – а поготово не Спутњик В произведен у Србији- закљуцује швајцарски лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (7)

Jovana

17.04.2021. 16:10

Веома нам је драго, да Немци и Швацарци хвале политику,председника Вучића и сам ток набавке вакцина са истока и запада . Управо таква ,, несврстана политика, омогућила ја Србији и њеним грађанима , да имају избор од пет вакцина!