ПРЕМИНУЛА НАЈСТАРИЈА ЖЕНА У СРБИЈИ: Бака Надежда умрла у 109. години

Novosti online

17. 04. 2021. у 12:49

НАЈСТАРИЈА жена у Србији, Надежда Павловић Нада преминула је прошле ноћи у Београду. До последњег дана свог живота остала је насмејана, кажу они који су је познавали.

ПРЕМИНУЛА НАЈСТАРИЈА ЖЕНА У СРБИЈИ: Бака Надежда умрла у 109. години

Фото: Танјуг

Последњих неколико година није могла да излази, али јој је кућа увек, како они који су проводили време с њом, увек мирисала на младост, лепоту и позитивну енергију.

Иначе, Нада је почетком године прославила 109. рођендан. Рођена је у Краљевини Србији, променила је осам држава, преживела два светска рата, од малих ногу се бавила спортом, друговала са чувеном Десанком Максимовић, а последње четири и по деценије се скрасила у центру Београда, односно на Врачару.

Александар Вучић честитао је 109. рођендан баки Надежди/Фото: Танјуг

 

Деценијама је бака Нада устајала у 6.00, а на починак одлазила у 21.00. Дан је почињала освежењем и доручком, уз обавезну поподневну дремку, а затим гледање телевизије или примање посете до времена за спавање.

О исхрани никада није водила рачуна, увек је волела да ужива у сланим и слатким специјалитетима. Није пушила и пила, како је рекла једино је пре шест година зарадила повреду кука, а имала је проблеме с високим притиском.

Од малих ногу се придружила соколском друштву, а љубав према атлетици и гимнастици неговала је читавог живота. Са вежбањем је наставила чак и у другом веку свог живота, па је узимала оклагију за вежбање и струњачу за под.

До пре пар година најстарија Београђанка је скоро свакодневно возила собни бицикл, али докторка јој је забранила због површинских капилара и масног ткива. Често би заборавила на време, па је возила и преко 30 минута.

Бака Нада је дуже од четири деценије била у заслуженој пензији, а некада је радила као наставница немачког и српског језика, па не чуди њена страст према читању и књижевности.

Бака Надежда је иза себе оставила унучиће и праунучиће, који живе по Србији или у иностранству, а са њима је понајвише била у контакту путем Вајбера, мада никад није крила да воли да користи таблет.

Поред читања бака Надежда је била и љубитељ музике. Од музике је највише волела да слуша класику, на репертоару су били Бочели, Павароти, Марија Калас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ramamti Ezer

17.04.2021. 14:42

Zaista je bio u pravu Božji sluga Mojsije, poznat po tome što je predvodio izlazak Jevreja iz ropstva u Egiptu. On je zapisao:" Naš životni vek je sedamdeset godina, a kod snažnijih osamdeset. Ali život nam je pun nevolje i tuge, godine brzo prolaze i mi nestajemo." Čak ako je ova baka i uživala u svom životu od 109 god. to je samo kap u moru večnosti! Ali drugi Božji sluga, koga Biblija naziva većim Mojsijem, Isus Hrist je rekao da njegov Otac i Bog, Jehova, ima veliku želju i neograničenu moć svetog duha, kojom može i hoće da uskrsne naše voljene mrtve. A Svemoćni Stvoritelj univerzuma i njegov ljubljeni slavni Sin, Kralj Isus ne mogu da lažu.

Sveta

19.04.2021. 16:16

Nastavnica Nada Pavlović nam je predavala nemački u OŠ “Branko Radičević“ u Novom Sadu. Bila je pravedna, zahtevna, stroga i principijelna kao pedagog, a učenici baš takve nastavnike pamte. Zahvalni smo nastavnici Pavlović što nas je učila da u životu postoje dužnosti i obaveze koje se bez ikakvog izgovora moraju ispunjavati. Neka počiva u miru i neka joj je laka zemlja. Saučešće porodici.