САЈ И ВОЈСКА УПАЛИ, ТАОЦИ ОСЛОБОЂЕНИ: Успешно одржана војно-полицијска вежба на полигону Орешац

Танјуг

17. 04. 2021. у 12:47

НА полигону Орешац код Вршца, у оквиру здружене војно-полицијске тактичке вежбе са бојевим гађањем "Одговор 2021", у присуству председника Србије Александра Вучића приказана је способност специјалних јединица Војске Србије и полиције за извођење противтерористичке акције и решавање талачке ситуације.

САЈ И ВОЈСКА УПАЛИ, ТАОЦИ ОСЛОБОЂЕНИ: Успешно одржана војно-полицијска вежба на полигону Орешац

Фото: МО Србије

Вежба је почела нешто после 11 часова и у првом сегменту симулирано је неутралисање терориста који су извршили терористички напад на фарамацетуску индустрију у Вршцу и потом се повукли у рејон Орешца.

Вежбу је извело нешто више од 200 припадника 72. Бригаде за специјалне операције, делови 63. Падобранске бригаде, хеликоптерска јединица РВ и ПВО, те стотинак припадника Специјалне антитерористичке јединице и хеликоптерске јединице МУП-а.

Вежба је имала пет сегмената током којих су безбедносне снаге дејством из ваздуха, са копна и на води уз употребу осам хеликоптера, 22 оклопна борбена возила "Милош" и хамер, седам десантних чамаца три система беспилотних јединица и антидрон система здруженим снагама неутралисали терористе и решити талачку кризу.

ФОТО: Министраство одбране

У сценарију вежбе два хеликопера Газела су у оближњу реку избацила десантне јединице са чамцима који су неутралисали део терориста на обали.

Потом су на терористе који су се налазили у близини објеката дејствовала оклоплна возила "Милош" и хамер, тешким митраљезима.

Након приказа неутрализације дела терориста на терену два хелиокоптера Пума десантирала - избацила су специјалне тимове 72. специјалне бригаде и САЈ-а, који су упали у објекте где се остатак терориста забарикадирао.

Фото: МУП Србије

После неутрализације те групе оклопна возила су снажном ватреном подршком по дубини створила простор да специјални тимови неутралишу терористе у наредним објектима.

Полицијске снаге су затим приказале пресретање аутобуса у којима су терористи возили таоце и муњевитом акцијом ослободили таоце и ухапсили терористе који су их држали.

Вежба је завршена демострирањем извлачења специјалих антитерористичких тимова хеликоптером уз коришћење специјалног конопца за евакуацију - "грозд".

Паралелно са овом акцијом пропадници 63. Падобранске бригаде и САЈ-а су приказали падобрански десант ради обезбеђивања по дубини рејона дејстава yдруyyених снага.

Фото: МО Србије

"Председниче и врховни команданте, имали сте приказ да овде на војном комплексу Орешац видите и оцените нашу одлучност, увежбаност, ватрене могућсти и сву решеност припадника специјалних јединица војске и полиције да сходно наређењем врховне команде увек и на сваком месту успешно одговоримо на све ризике и претње по бзбедност наше отаџбине Србије", поручио је на крају вежбе пуковник полиције Владан Мирковић председнику Вучићу.

Циљ здружене вежбе је био да се покаже одлучност, увежбаност садејство, ватрене могућности и спремност војске и полиције да по наређењу врховне командеодговоре на све ризике и претње по безбедност Републике Србије.

Други део здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Одговор 2021" одржаће у 12.30 сати на "Пасуљанским ливадама", такође, у присуштву председника Вучића.

У вежби учествује укупно око 1.500 припадника Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

У завршници заједничке вежбе данас ће више од 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције, на два полигона приказати део способности, увежбаности, ватрене моћи и садејства у решавању кризних ситуација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Luka

17.04.2021. 12:57

Srbija je uložila zadnjih 9 god. značajna novčana sredstva u našu vojsku, kako bi zaštitila svoj narod i svoje granice. Ovakve vojne vežbe pokazatelj su snage, moći i profesionalnosti koje odlikuju naše vojnike, koji štite našu otadžbinu i narod.

Petar

17.04.2021. 12:58

Imamo vojsku koja je jaka, snažna i sposobna da zaštiti, sačuva i odbrani svoju zemlju i narod. Vojska R. Srbije je sve opremljenija, zahvaljujući investicijama države, kako bi se osigurala potpuna sigurnost i bezbednost naših kopnenih i vazdušnih granica i naših života.

MarkoVonSerbia

17.04.2021. 12:59

Danas imamo vojsku Republike Srbije, koja je opremljena savremenom, modernom i novom vojnom opremom i tehnikom, profesionalno obučena i spremna da odgovori na sve potrebne zadatke i potencijalne opasnosti, kako bi sačuvala mir, sigurnost i bezbednost svih građana Srbije.