СРБИЈА СЕ ОВАКО БРАНИ: Одржана војна вежба "Одговор 2021" у присуству председника Вучића (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

17. 04. 2021. у 11:03 >> 14:05

НА полигонима "Орешац" и "Пасуљанске ливаде" данас је одржана Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем "Одговор 2021", којој је присуствовао председник Александар Вучић.

СРБИЈА СЕ ОВАКО БРАНИ: Одржана војна вежба Одговор 2021 у присуству председника Вучића (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране

По завршетку другог дела вежбе на Пасуљанским ливадама, медијима се обратио председник Вучић, више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ.

12:30 - ВУЧИЋ СТИГАО НА ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ, ПОЧЕО ДРУГИ ДЕО ВЕЖБЕ

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је на полигон „Пасуљанске ливаде“ где се одржава други део Здружено тактичке вежбе „Одговор 2021“.

На „Пасуљанским ливадама“ јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказаће поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад.

Планирано је да дејствује ловачка и бомбардерска авијација, хеликоптери, артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране, али шта ће моћи да се изведе зависи од временских прилика.

Фото: Министарство одбране

 

Јединице Копнене војске приказаће маневар и ватрено дејство савремених борбених система, оклопних борбених возила, средстава артиљерије и широк дијапазон пешадијског наоружања.

11:50 - СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК ДРУГОГ ДЕЛА ВЕЖБЕ

На ватрене положаје на полигону „Пасуљанске ливаде“ Војска Србије извела је део најсавременијег наоружања и борбених система којима располаже као и средства из развоја домаће одбрамбене индустрије.


Изузетну прецизност и ватрену моћ показаће артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловну одбрану „Панцир С1“, који се сматра једним од најсавременијих ПВО система своје класе на свету. Његов задатак биће уништавање групе непријатељских ваздухоплова топовима 30 милиметара.
 
Реч је о систему који обезбеђује уништење широког спектра циљева, мале одразне површине, брзине циља до 1.000 метара у секунди укључујући и масовне налете у условима активних и пасивних сметњи на даљинама до 20 километара и висинама до 15 километара.

11:35 СИГНАЛ СУНЦЕ

Сигнал Сунце означио је завршетак првог дела вежбе на војном полигону "Орешац".

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа "гама" који ће учествовати на вежби, а пред почетак вежбе полетеће и јуришни авиони "орао", саопштило је Министарство одбране.

11:03 ПОЧЕЛА ВЕЖБА

"Сигнал Авала!" - овај узвик означио је почетак вежбе уз дозволу врховног команданта оружаних снага, председника Србије.

На полигону “Орешац“ се приказају способност специјалних јединица Војске Србије и полиције за извођење противтерористичке акције и решавање талачке ситуације.

На „Пасуљанским ливадама“ јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказаће поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад. Дејствоваће ловачка и бомбардерска авијација, хеликоптери и артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране. Јединице Копнене војске приказаће маневар и ватрено дејство савремених оклопних борбених возила, средстава артиљерије и широк дијапазон пешадијског наоружања.

11:00 - ПРЕДСЕДНИК СТИГАО НА ПОЛИГОН "ОРЕШАЦ"

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић управо је стигао на полигон „Орешац“ где га је дочекао почасни строј Гарде Војске Србије.

Вежби присуствују и председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, као и директор полиције Владимир Ребић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Такође, међу високим званицама је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Фото: Принтскрин

 

Задатак хеликоптера Ми-35 на вежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку у циљу припреме за извршење противнапада. Хеликоптери Ми-35 дејствоваће невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону Пасуљанске ливаде приказана је њихова основна намена - извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

Фото: Принтскрин

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

Kole

17.04.2021. 11:37

Imamo najbolju i najobučeniju Vojsku po svemu ovom se vidi koliko je uloženo novca i koliko je Vojska danas uspešna i modernizovana zahvaljujući upravo Vučiću. Nemam reči koliko sam oduševljen na ovo što sam video.