ЗДРУЖЕНО ТАКТИЧКА ВЕЖБА "ОДГОВОР 2021": Војска Србије и полиција на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“ данас у 11:00 часова

Novosti online

17. 04. 2021. у 10:37

ЗАВРШНИЦА Здружено тактичке вежбе „Одговор 2021“ коју изводе припадници Војске Србије и полиције биће изведена данас на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“. Приказ на полигону „Орешац“ почиње у 11 часова, а на полигону „Пасуљанске ливаде“ у 12.30 часова, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

ЗДРУЖЕНО ТАКТИЧКА ВЕЖБА ОДГОВОР 2021: Војска Србије и полиција на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“ данас у 11:00 часова

ФОТО: Министраство одбране

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа „гама“ који ће учествовати на вежби, а пред почетак вежбе полетеће и јуришни авиони „орао“.

ФОТО: Министраство одбране

Задатак хеликоптера Ми-35 на данашњој вежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку у циљу припреме за извршење противнапада. Хеликоптери Ми-35 дејствоваће невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону Пасуљанске ливаде биће приказана њихова основна намена - извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

ФОТО: Министраство одбране

Хеликопери Ми-35 због врхунских перформанси, у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свету, намењених за извршавање борбених задатака у свим временским и метео условима. Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, на западу их зову „летећи тенкови“, а у Русији „крокодили“.

Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, набавком хеликоптера Ми-35, заједно са хеликоптерима Ми-17 и Х-145, значајно је унапредило своје оперативне способности, што је и велики искорак у техничком и технолошком смислу.

ФОТО: Министраство одбране

На данашњој вежби дејствоваће и противоклопни хеликоптери типа „гама“ у циљу заштите снага на предњем крају одбране. Они ће, према плану вежбе, прикривено прићи линији отварања ватре и уз минимално задржавање, са даљине од 2.300 метара, ракетама „маљутка“ неутралисати непријатељска оклопна возила.

Са аеродрома Лађевци данас ће полетети и јуришни авиони „орао“  који ће на Пасуљанским ливадама дејствовати ракетама ваздух-земља по непријатељу, у циљу наношења што већих губитака и успорења темпа њиховог напада.

„Орао“ је и намењен за такву употребу, да дејством по непријатељу пружи непосредну подршку копненој војсци.

ФОТО: Министраство одбране

У циљу обезбеђења превласти у ваздушном простору  на полигону Пасуљанске ливаде биће ангажована и два ловачка авиона МиГ-29 који ће у симулираној борби овладати ваздушним простором и створити услове за ваздухопловну ватрену подршку. Мигови ће полетети са аеродрома „Пуковник пилот Миленко Павловић“ са Батајнице.  

Србија је после више од 25 година набавила девет “Ербасових” савремених вишенаменских хеликоптера Х-145М, најсавременијих у својој класи, од чега пет за Војску Србије,који су у наоружање уведени прошле године. Тиме је настављено опремање Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом која значајно доприноси јачању њених одбрамбених капацитета и оперативних способности.

ФОТО: Министраство одбране

Оно што ће хеликоптери Х-145М извести данас на полигону Пауљанске ливаде јесте њихова главна намена - транспорт људи и средстава, али се могу користити и за обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојишта, као и за ватрену подршку.

ФОТО: Министраство одбране

У вежби „Одговор 2021“ учествује око 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције. Своје способности приказаће припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)