ДВОЈЕ ДЕЦЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Ево у ком су стању беба из Крагујевца и дечак из Владичиног Хана, оболели од короне

Е. В. Н.

17. 04. 2021. у 06:10

БЕБА рођена пре седам дана због компликација ковида 19 прикључена је на респиратор на одељењу неонатологије Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, а у тешком стању је, такође на респиратору, у Дечјој ковид-болници КЦ Ниш, још једно дете, старо осам година, код којег је, такође, потврђена инфекција вирусом корона.

ДВОЈЕ ДЕЦЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Ево у ком су стању беба из Крагујевца и дечак из Владичиног Хана, оболели од короне

Фото: Depositphotos

Докторка Драгана Савић, из Педијатријске клинике Клиничког центра Крагујевац, потврдила је да се лекари ове установе боре за живот девојчице рођене у краљевачком породилишту:

- Беба има плућну хипертензију која је животно угрожава. Она је из краљевачког породилишта примљена у суботу рано ујутру. Ковид позитивна је била код њих у породилишту, антигенски тест је код нас такође био позитиван, урађен је и PCR тест који показао позитиван резултат. Беба је била релативно стабилна првих дана, а онда је од трећег дана живота на механичкој вентилацији - рекла је др Савић.

Беба је на интензивној нези и прима терапију, а докторка Савић је испричала да је девојчица одмах након рођења, после три сата, почела да исказује симптоме инфекције вирусом корона.

- Већ након три сата од рођења бебе респираторно здравље бебе је почело да се погоршава, добила је високу температуру, урађен је антигенски тест по протоколу и пребачена код нас ради даљег лечења и праћења - рекла је др Савић. - Претпоставља се да је инфекција настала још док је беба била у стомаку, с обзиром на то да је већ у трећем сату показала симптоме ковид-инфекције.

Мајка новорођенчета је била позитивна, али није имала симптоме ковида.

РАНИЈЕ ЧЕШЋИ КАВАСАКИ СИНДРОМ

И ИВИЦА Накев потврђује да деца сада чешће оболевају од ковида: у нишкој клиници целе прошле године лечено је 850 малишана, а још толико само за прва три и по месеца ове године.

- Изворни сој короне компликовао је опоравак, јер се као последица јављао кавасаки синдром и таквих случајева смо прошле године имали 15, а сада само један, који је на време уочен.

- Беба је, нажалост, развила тешку и озбиљну клиничку слику, тако да је вероватно, она теорија да не постоји или је смањен ризик од преноса инфекције, овим оповргнута - рекла је др Савић.

Друго дете које је на респиратору због ковида 19, осмогодишњи дечак из околине Владичиног Хана, уз ову инфекцију има и хроничне болести које отежавају опоравак.

- Дете је у тешком стању, али је стабилно - рекао је др Ивица Накев, координатор Дечје ковид-болнице у Нишу. - Наш пацијент је неколико дана примао високи проценат кисеоника, а онда је прикључен на механичку вентилацију. Стање му је стабилно, али има низ болести који отежавају његов опоравак. Ипак, сви смо оптимисти јер деца су заиста велики борци.

Досад су због ковида на респираторе била прикључена два детета, оба са придруженим болестима: једно са кардиолошким проблемима у Институту за мајку и дете, а друго са неуролошким поремећајем у Универзитетској дечјој клиници у "Тиршовој".

- Ковид је код деце лакша болест, и колико знам, а пратим све извештаје код нас, ниједно дете није преминуло од компликација ове заразе - каже професор др Предраг Минић, пулмолог у Институту за мајку и дете и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19. - У последње време било је нешто више првих прегледа због сумње на инфекцију короном код најмлађих и то је највероватније последица циркулације британског соја короне. Он је контагиознији, зато имамо више инфициране, али не и теже болесне деце.

Професор Минић наводи да је у Дечјој ковид-болници у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" досад било неколико малих пацијената са озбиљним дијабетесом, карциномом и неуролошким болестима, које удружене са ковидом повећавају ризик од компликација, али су сва деца успешно излечена од ове заразе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)