ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ РОМСКИХ ДЕВОЈЧИЦА У ПРИНУДНОМ БРАКУ: Истраживање показало - центри за социјални рад немају ни евиденцију

В.Ц.С.

16. 04. 2021. у 22:47

ЧАК 34,1 одсто одсто ромских девојчица старих између 15 и 19 година тренутно су у браку или ванбрачној заједници!

ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ РОМСКИХ ДЕВОЈЧИЦА У ПРИНУДНОМ БРАКУ: Истраживање показало - центри за социјални рад немају ни евиденцију

Depositphotos

Упркос томе, центри за социјални рад су, како показују подаци УНИЦЕФ-а, неодложно интервенисали у само 29 одсто детектованих случајева, односно проценили да је у мање од трећине дошло до угрожавања живота, здравља и развоја детета коме је потребна заштита.

Најновије истраживање „Праксиса“ показало је, пак, да мање од половине центара води посебну евиденцију о дечјим браковима (43 одсто). Центри су детектовали само 313 случајева ризика од дечјих бракова у претходне две године, док актуелни подаци Уницефа показују да су само 21 одсто деце успели да врате у примарну породицу.

- Кроз радионице које су организоване са децом, може се закључити да су она итекако свесна постојања ове штетне појаве у својој заједници и да праве разлику између добровољних и принудних бракова. Међу принудним браковима је направљена разлика између оних који подразумевају продају младе, уговорених бракова и, напослетку, бракова који представљају врсту казне за децу. Уз наведене принудне бракове деца су наводила и примере добровољних ступања у брак, али је карактеристично да су и ови бракови працћени плацћањем цене за дете. Заправо, једина врста бракова где је изостајало плаћање за младу јесу они за које деца немају подршку породице и склапају их „бежећи” од куцће – кажу у „Праксису“.

Деца нису била упозната са тим да су продаја деце и принуда на удају/женидбу малолетника кривична дела. Такође су исказала потпуно неповерење у институције, јер органи нису одговарајуцће реаговали ни у једној њима познатој ситуацији, и не знају ни за један случај у којем је дечји брак спречен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kole

17.04.2021. 09:09

Ostavite više te ljude na miru, aman! Njihova je kultura takva, oni se mladi žene i udaju i tu se porodica pita. Ko je nama kriv što smo iz zapadne kulture preuzeli običaj da u brak ulazimo matori, tek u 30-im godinama, kad smo već sedi i potrošeni i nikakvi. Oni poštuju svoje običaje i mi možemo samo da to uvažimo.